SearchSr
4 August 2020
Comments
Interviews

Gheorghe Russu

Vice-director, The Center for Combating Economic Crimes and Corruption

Parties-Phantoms, Parties - State Institutions, Parties - State Enterprises

Ion PREAŞCĂ

20 parties have registered in the current election campaign. Many people say it is a too big number for such a small country as Moldova. At the same time, much more parties could take part in the election campaign.

Last week illustrated
80_4e23fe6caf093
80_4e23fe72edacf
125_4e23fe64aeac9

Activists launch Moldova’s first ‘Space Camp’ © Susan Coughtrie

Moldovenii nu votează pentru AIE, ci împotriva PCRM (sursa: cojocari.ro)

31 October 2010, 22:11
   Comments (0)

Mă întreabă lumea: cu cine votezi? De obicei răspund evaziv. Astăzi, însă, am luat o decizie: nu voi mai răspunde nimic. Nu voi spune pentru cine votez! Mi se pare că votul este un act intim. În cazul meu şi responsabil. Unu, sunt jurnalist cu blog, niciodată nu ştiu unde vor lovi cuvintele mele. Doar vorbele sunt ca moleculele din mişcarea browniană, nu le cunoşti traiectoria. Doi, nu vreau să fiu catalogat: este pd-ist, pldm-ist, pl-ist.


Slogan politic penibil (sursa: cojocari.ro)

31 October 2010, 22:09
   Comments (0)

Ştiu că politicienii nu au scrupule, iar în drumul lor spre putere duc definiţia cuvântului "demagogie" spre limite periculoase. Eu am mai descoperit ceva la politicienii moldoveni: că sunt penibili. Cum altfel să le spui celor care îşi fac campanie în felul următor: "Moldova fără sărăcie înseamnă: preţuri reduse la bilete de avion(low-cost); circulaţia fără vize în Uniunea Europeană. Pe 28 noiembrie votează Stejarul." Oare am ajuns atât de îndobitociţi, încât suntem în stare să înghiţim chiar totul?


Dorul de Moldova (sursa: cojocari.ro)

31 October 2010, 22:07
   Comments (0)

Eh, moldovenii, tot moldoveni - cu inima mereu sângerândă pentru locurile natale. Nu ştiu oameni mai nostalgici. Nu cred că există alţii mai legaţi de pământul pe care s-au născut. Cred că avem cele mai multe cântece de jale la suta de locuitori. Chit că sărăcia ne alungă de acasă, iar corupţia nu ne dă nicio şansă de supravieţuire, nouă ne este dor. Dor de privirea mamei. Dor de nucul din colţul grădinii. Dor de plăcintele coapte în cuptorul de acasă. Dor de o horă în ritm nebunesc. Dor... Un dor care ne usucă şi ne agaţă o lacrimă în colţul ochilor când ne aşteptăm mai puţin.


Ne unim cu România… pe neve(sursa: cojocari.ro)

25 September 2010, 22:01
   Comments (0)

Adică pe nevăzute. Cele două maluri de Prut se apropie, dar moldovenii nu ştiu nici cu spatele. Cei în al căror suflete vibrează o coardă extrem de sensibilă la cuvintele “Unire, fraţi români!”, trebuie să fie în culmea fericirii. Într-un an de conducere democratică, România şi Republica Moldova au făcut nişte paşi uriaşi de apropiere. Mulţi dintre aceşti paşi rămân nevăzuţi. Vă invit să citiţi printre rânduri, să puneţi cap la cap evenimente şi o să vă convingeţi: proromânismul actualei conduceri este impunător. Ca jurnalist am informaţii sigure în acest sens. “Din culise”, cum se spune.


Preoţii pedepsiţi pentru că se bagă în politică

24 July 2010, 10:03
   Comments (0)

Presupun că aţi văzut imaginile mai mult decât şocante, cutremurătoare în care un preot omoară un copil! Da, da, da. Omoară! Pentru că în codul penal există precizări cu privire la omorul din imprundenţă. Am văzut ieri imaginile, am urmărit cum copilul murea în mâinile rudelor în timp ce sângele îmi urca la cap. A fost un accident, veţi spune, a fost un moment de neatenţie. Pe naiba. Atunci când în mâinile tale ajunge un pui de om, fără apărare şi atât de micuţ, încât l-ai putea strivi cu un deget, trebuie să fii cu mare băgare de seamă.


Moldova sinistraţilor

13 July 2010, 23:54
   Comments (0)

"Lăsaţi sinistraţii să vină la mine!” He-he-he! Politicienii au şi început pelerinajul. “Să mergem la popor, mai bine zis - să mergem la sinistrat. Să ne apropiem de nevoile lui.” Orice sinistrat este mai mult decât un posibil vot. Fiecare nefericit lovit de ape pe care îl ajutăm este aducător de imagine, deci de mai multe voturi.


Moldova a jignit Rusia indirect, iar Moscova a insultat Moldova public

8 July 2010, 13:17
   Comments (0)

Ştiţi deja, Chişinăul a jignit Moscova printr-un decret, iar Moscova jigneşte Chişinăul spunând că vinul moldovenesc este bun pentru a vopsi gardurile. Trebuie să nuanţez, însă, ofensa adusă Rusiei. Ideea este că Moscova s-a simţit insultată, ci nu moldovenii au jignit-o. Nici nu şi-ar permite vreodată. Doamne fereşte! Moldovenii ar face pe ei. Totuşi, de ce să se supere Rusia? Moldova spune că a fost ocupată de Uniunea Sovietică de prin ‘90. Ce e nou în asta? Păi, a elibera nu înseamnă a subjuga. Ruşii trebuiau să lupte cu nemţii, apoi să se întoarcă acasă - nu să pună cizma în prag şi să rămână pentru aproape 60 de ani.


De ce nu-i interesează pe români decretul lui Ghimpu?

7 July 2010, 13:14
   Comments (0)

După cum v-aţi dat seama din ultimul post - am venit deja de ceva vreme în România. Între timp am reuşit să ignor suficient de mult blogul. Parte pentru că nu aveam chef, parte pentru că munca m-a absorbit. Şi am mai observat ceva nou la mine: nu mă interesează mai deloc ce se întâmplă în draga mea Moldovioară. De ce, m-am întrebat? Pentru că traiul bucureştean, problemele economice din România, chestiunile strict personale mă afectează mai tare decât ce se face în stânga Prutului.


Un basarabean la Amsterdam

27 June 2010, 18:31
   Comments (0)

Dacă ar exista concursul de cea mai cosmopolită şi libertină capitală din lume, Amsterdamul ar câştiga detaşat. Când zic libertin, am în vedere şi desfrâu, şi indecenţă, şi lipsă de moralitate. Adică acea moralitate în care am crescut noi, est europenii. Sistemul nostru de valori nu prea are referinţă în ceea ce am văzut acolo.


Asfalt versus Referendum

8 June 2010, 11:33
   Comments (0)

Sfânta gheară vârâtă în beregata prietenului de alianţă este desfătarea supremă în politică. Încă nu-şi permit să se arunce unii asupra altora, dar pe măsură ce ratingul comuneacilor descreşte, iar alegerile se apropie, unghiile li se ascut, părul li se zburleşte. Păruială plăcută, stimabililor!


LENAmania de pe youtube

31 May 2010, 23:26
   Comments (0)

Lena, câştigătoarea din acest an la Eurovision a creat o adevărata manie pe internet. Puştii, puşti un pic mai mari, cu multă sau puţină cultură muzicală, au umplut youtube-ul cu "creaţiile" lor.


Eurovision: patriotismul ipocrit al tuturor românilor (inclusiv al meu)

31 May 2010, 20:38
   Comments (0)

În momentul votului eram în dilemă: votez ce mi-a plăcut, adică Germania, sau cum îmi dictează sângele ce apă nu se face, adică Moldova? Am votat Moldova. Am sperat însă că va câştiga puştoaica. Acum stau şi mă întreb: cum se împacă patriotismul cu sinceritatea? Sunt cam ipocrit atunci când îi susţin şi îi votez pe cei care mi-au plăcut mai puţin. Ipocrizia patriotică este acceptabilă?


"Termometrul" opiniei publice

27 May 2010, 18:32
   Comments (0)

Eh, termometrul, barometrul acesta de opinie. Cred că arată altceva decât procente şi încredere. Termometrul arată foarte clar că societatea moldovenească are febră şi dureri mari de cap.(sursa - www.cojocari.ro)


Olia Ţira nu s-a făcut de râs, iar asta contează!

26 May 2010, 14:50
   Comments (0)

Pentru noi este important ca oricine nu pleacă la Eurovizion să nu se facă de râs. Doar cu ce iese Moldova în lume? Din douăzeci în douăzeci de ani cu Piaţa Marii Adunări Naţionale şi din an în an cu aceşti cântăreţi la Eurovizion. Fotbalul nu ne ajută, economia la fel. Barem cu ei să nu ne facem de râs. (www.cojocari.ro)


Tratament anti Pavel Turcu - Angelika Vee

26 May 2010, 14:22
   Comments (0)

E frumoasă. E deşteaptă. Are o voce hot, puternică, mlădioasă, impresionantă. Am spus tot despre basarabeanca cu nume de chinezoaică Angelika Vee. De fapt, domniţa se numeşte Angela Vasilcov.


T