CăutareSr
3 decembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Publika TV - Ce e val ca valul trece

8 aprilie 2010, 10:22

Sursa: Jurnalism de Artificii

Filme documentare. Piese de teatru. Cărți. Străzi. Monumente. Omagiu. Lumânări. Miting. Ion Aldea - Teodorovici. Publika TV.

Haideți să ne jucăm în jocul: Excludeți din șirul logic cuvântul sau expresia nepotrivită.

Nu știu cum voi, dar eu exclud „Publika TV".

Să-i oferim cuvântul laureatului premiului „Zmeura de Aur" în domeniul „Lansarea ratată a anului" (un indiciu pentru băieții cu portmoneu obez: bucurați-i pe jurnaliștii „aleși" cu o diplomă; eu vin cu ideea - voi cu celelalte):

„Este 7 aprilie, este ziua noastră de naştere şi o zi importantă pentru Moldova. Am ales-o din respect pentru istoria poporului nostru. Ştim că fără gestul de curaj al tinerilor care au ieşit pe străzi acum un an, Publika TV nu ar fi existat. De aceea, le mulţumim. Nu este o zi a bucuriei, ci una a restituirii adevărului. 7 aprilie este, de asemenea, şi ziua în care credincioşii ortodocşi pe stil vechi sărbătoresc Buna Vestire, ziua împlinirii făgăduinţelor", se menționează în una din „știrile" plasate la rubrica „cele mai importante" de pe Publika.md (NOTĂ: a nu se confunda cu Publika TV - aceeași bani, diferite victime).

S-o luăm pe rând.

Carevasăzică, 7 aprilie este mai întâi ziua domniilor voastre de naștere și abia după aia „o zi importantă pentru Moldova", indică precizarea din știre. Așadar, să vă spună oul despre viața găinii... Logica devine mai clară dacă asociem propoziția cu titlul: „Moldova, ai televiziune"- un răspuns la speculatul „Moldova are nevoie de Publika TV". E ca și cum ai privi în oglindă: Crezi că procedezi corect, doar e mâna ta dreapta care dă ordine și piciorul tău drept cu care calci ferm - în realitate(a), însă, de cealaltă parte a reflecției totul e o stângăcie, din cap până-n picioare.

2. Cică ați ales data lansării „din respect pentru istoria poporului nostru". Asta probabil explică și bannerele lipsite de orice referință la sursă (link, logo, nume), care au dat start campaniei de PR, și neprecizarea anului la utilizarea titulaturii „7 aprilie", pe care toți (cu excepția domniilor voastre profitoare) o asociază cu un omagiu adus aniversării de 1 an de la proteste, cu ancheta procuraturii, cu posibila apariție a unei străzi/monument in memoriam, cu concursul național „7 aprilie prin artă"..., iar voi - cu Publika TV.

3. Recunoașteți că „fără gestul de curaj al tinerilor care au ieşit pe străzi acum un an, Publika TV nu ar fi existat". Atunci, cele cinci milioane de euro, estimate a fi „cea mai importantă investiţie externă de media realizată până acum de un grup de presă românesc", potrivit Money.ro, sau reprezintă un detaliu nesemnificativ al existenței dvs., sau o plăsmuire a aceluiași „gest de curaj al tinerilor".

Dacă curajul tinerilor a fost atât de semnificativ și determinant pentru domniile voastre, de ce n-ați oferi o parte din acești bani tinerilor cărora recunoașteți că le datorați?

4. „Nu este o zi a bucuriei, ci una a restituirii adevărului", se precizează în știre. Dacă nu știați, ce-i cu priză la realitate (a nu se confunda cu realitatea) au botezat-o „zi de doliu național". Să aprindem o lumânare și de sufletul postului domniilor voastre?

5. Sigur, nu ați putut trece cu vederea nici conotația religioasă a acestei zile: Buna Vestire, „ziua împlinirii făgăduinţelor". Nu știu cum nu ați pomenit și numele lui Ion Aldea-Teodorovici, născut în această zi. Sau memoria regretatului patriot nu vi se asociază cu „respectul pentru istoria poporului nostru" ?

Ați accentuat că Moldova are nevoie de Publika TV. Ați accentuat că Moldova deja are televiziune. Deja le mulţumiți tuturor colaboratorilor care au ajutat ca „Moldova să aibă cea mai modernă televiziune de ştiri din Europa de Est".

V-ați asumat tupeul deșertăciunii de a gândi în locul Moldovei, de a decide în locul Moldovei și de a respira, la fel în locul Moldovei... Norocul domniilor voastre - Moldova nu și-a spus încă cuvântul. În schimb, Eminescu a zis o dată pentru o eternitate înainte: „Tot ce-a fost ori o sa fie / În prezent le-avem pe toate, / Dar de-a lor zădărnicie / Te întreabă și socoate. (...) Nu spera când vezi mișeii / La izbândă făcând punte, / Te-or întrece nătărăii, / De ai fi cu stea în frunte; / Teamă n-ai, căta-vor iarăși / Între dânșii să se plece, / Nu te prinde lor tovarăș: / Ce e val, ca valul trece."Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T