CăutareSr
3 decembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

"Termometrul" opiniei publice

27 mai 2010, 18:32

Încet, încet, mult prea încetişor, comuniştii din Moldova slăbesc. Grăsimea procentelor lor descreşte. Au ajuns pe la 29 la sută conform ultimului sondaj. Ce să zic, mă cam lasă rece sondajele acestea. Prea descurajante, puţin relevante, pe undeva manipulante îmi arunc doar ochii şi le uit rapid. Pe de altă parte, mă interesează o cifră uitată pe la finalul termometrului, pardon, barometrului. Acolo unde au fost întrebaţi moldovenii de instituţiile în care au încredere.

 

Un număr mare, covârşitor de mare, are încredere în biserică - 82%. Pe al doilea loc se află mass-media, cu 62 la sută. Armata vine mult în urmă - 38 la sută. Stau, mă uit şi mă crucesc. Dacă se bagă în politică mitropolitul, are asigurate 82 la sută din sufragii. Aş vrea să mă întreb de unde atâta încredere? Dar ştiu. Din sărăcie şi disperare. Nu contează că mitropolia stă pe un sac de bani, nu contează că mulţi preoţi sunt putred de bogaţi, nu contează că se dau în limuzine scumpe şi au o viaţă în huzur. Doar nu plătesc impozite şi multe altele. Nu contează că la o nuntă plăteşti de te cocoşezi. Nu mai zic de botezuri, înmormântări.

 

Bine mai zicea Ion Creangă atunci când spunea că "un popă trebuie să aibă obraz gros şi stomac de cal; un popă trebuie să mănânce şi de pe mort şi de pe viu". Omul nostru este, însă, contruit să nu vadă toate acestea. În special, moldovanul este aşa făcut. Nu vreau să cad în extreme şi să spun că toţi preoţii sunt nişte sacuri fără fund. Nu. Totuşi, 82 la sută de încredere? Mda. 82 la sută... Explicaţia: moldovanul, când îl doare ceva, merge la doctor. Acela îl scurge de bani şi nu-l pune pe picioare. Ce-i rămâne? Să aprindă o lumânare în biserică. Pe moldovan, dacă îl prinde cineva pe drum şi-i dă în cap, merge la judecător. Acela îl scurge de bani şi nu-i face dreptate. Ce-i rămâne? Să pună o lumânare cu o afurisenie pe numele celui care l-a nemulţumit. Moldovanul părăsit de soţie, soţ, care munceşte în Spania ce face? Se duce la biserică să pună o lumânare sau, şi mai bine, la mănăstire. Uite-aşa.

 

Cât de mass-media... Aici este un paradox, de ăla, de-al nostru, moldovenesc. Am avut o presă aservită, profund manipulatorie, totuşi, continuăm să avem încredere în ea. De ce? Pentru că adevărul este unul: când nu avem dubii, atunci şi încrederea este mai solidă. E logic. Staţi să vedeţi cum o să scadă încrederea în jurnalişti când pluralismul dezbaterilor, al ideilor o să fie mai puternic. Încrederea o să se ducă rău în jos.

 

Încrederea în armată, asta chiar n-o înţeleg. Cine nu i-a văzut pe soldaţii noştri? Slabi, cu hainele atârnând pe ei. Cazărmile sunt vai de steaua lor. Sărmanii soldăţei, sunt puşi să păzească pe la ambasade, pe la consulate şi stau chirciţi în ploaie de ţi-e mai mare mila. Pe câmpul de antrenament merg, dar la prăşit, la ridicat vile. Bătaia de joc este la ea acasă în armata moldovenească. În plus, avem nişte dotări, de ne plâng pisicile de milă. Totuşi, noi avem încredere.

 

Eh, termometrul acesta de opinie. Cred că arată altceva decât procente şi încredere. Termometrul arată foarte clar că societatea moldovenească are febră şi dureri mari de cap.

(sursa: www.cojocari.ro)


Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T