CăutareSr
3 decembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Eurovision: patriotismul ipocrit al tuturor românilor (inclusiv al meu)

31 mai 2010, 20:38

Am ascultat-o pe puştoaica nemţoaică şi mi-a plăcut. Poate nu are voce, poate este prea jună, poate nu este foarte frumoasă, dar are ceva, dragilor. Ceva ce noi obişnuim să numim CARISMĂ. În afara acestei calităţi metafizie mi-a plăcut cu adevărat piesa. Ce să fac? Sunt un tip care spune deschis ce-i place şi ce nu. Nu mi-a plăcut Grecia, dar mi-a plăcut Germania. Asta e. Asta spun. Încă ceva, dacă Eurovision era un concurs dat la radio şi nu la TV, Lena nu lua locul 1 nici tunsă. Imaginea ei are un efect puternic şi cucereşte rapid publicul.

 

După cum ştiţi, sunt în Bucureşti. Deci puteam să-i votez pe cei de la Sun Struke, deşi nu mi s-au părut mai tari ca Germania. Mi s-au părut cam la un nivel cu România. Umila mea părere, cârcotaşilor. În momentul votului eram în dilemă: votez ce mi-a plăcut, adică Germania, sau cum îmi dictează sângele ce apă nu se face, adică Moldova? Recunosc: am votat Moldova. Am sperat însă că va câştiga puştoaica, iar speranţa s-a îndeplinit. Acum stau şi mă întreb: cum se împacă patriotismul cu sinceritatea? Sunt cam ipocrit atunci când îi susţin şi îi votez pe cei care mi-au plăcut mai puţin. Ipocrizia patriotică este acceptabilă? Nu ştiu. Am votat, după cum am zis, cu inima.

 

Din această privinţă, românii au fost mai puţin ipocriţi. Lor nu le-a plăcut piesa moldovenilor. Aşa se explică de ce nu ne-au dat 12 puncte. Totuşi, au găsit sânge frăţesc pentru 10 puncte. Întrebam în postul de mai jos de ce nu ne-au dat românii 12 puncte? Au sărit cu toţii să mă ia la puricat. De ce am zis “românii”? Ca sa fie clar că vorbesc despre românii din dreapta Prutului. Alţii, de ce stau cu mâna întinsă după puncte? Nu stau, doar am întrebat. Se pare ca răspunsul este foarte simplu: pur şi simplu piesa nu a plăcut publicului. O fi fost cântecul de calitate, l-o fi interpretat Olia şi băieţii bine. Nu contează. Piesa nu a plăcut. La fel nu a plăcut nici piesa Ucrainei, deşi fata aia cânta într-un mare fel.

 

Dacă e să mă detaşez de patriotism şi să fac un top al meu, păi, pe primul loc ar rămâne Germania, pe al doilea - Ucraina şi pe al treilea loc - Rusia. Abia pe patru ar veni România. Nu-mi săriţi în cap. Am încercat să uit de preferinţele mele geopolitice şi să mă gândesc doar la ce piese mi-au plăcut.

 

De altfel, am observat un lucru urât de tot. În fiecare an există anumite aşteptări ipocrit patriotice. Înainte de televoting românii din partea dreaptă a Prutului comentează: “Ia, să vedem, ne dau moldovenii, fraţii noştri, 12 puncte?” Dacă, se întâmplă să dea mai puţin - s-a întâmplat o singură data - păi, obligatoriu apar semizeii: “Ăştia-s fraţi? Ruşi toată ziua.” Se întâmplă identic şi în partea stângă a Prutului. Înainte de vot mulţi se întreabă în barbă: “Ia, să vedem, fraţii noşti, românii, ne dau 12 puncte?”. O singură dată, în acest an, nu ne-au dat. Pe forumuri se comentează deja: “Iaca, ţiganii, nu ne-au dat voturi”. Ce ar fi să încetăm cu cârcotelile acestea tâmpite şi absolut neproductive? Ar fi bine, dar imposibil. Mai curând ar trebui să nu ne supărăm dacă apar punctaje “mai mici”. Fie pentru că piesa nu a plăcut, fie că Voronin and Co au schimbat punctajul… Suntem atât de români, noi românii şi moldovenii, încât până şi un amărât de concurs reuşeşte să ne dezbine.


Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T