CăutareSr
28 noiembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

PLDM intre “idealistii de partid” si “conjuncturistii ex-comunisti”

11 iunie 2010, 10:39

Fluxurile si refluxurile de pe scena politica moldoveneasca s-au incetatenit pe parcursul ultimelor cicluri electorale. Instabilitatea politica, in paralel cu competitia neloiala pentru unele si aceleasi resurse umane, au conturat si au avansat fenomenul migratiei politice. Traseismul politic dezaprobat de catre mai multe segmente ale societatii civile, in campania electorala din 2009, nu a reprezentat un criteriu imperios pentru electori. Integritatea individuala vulnerabila a actorilor politici rezulta in special din tranzactionarea relatiilor si comportamentelor umane de catre jucatorii politici aflati in superioritate. Iar introducerea regulilor capitaliste de piata in mediul politic a transformat persoanele active si valoroase in potentiale obiecte ale ”comercializarii”. Atat PCRM, cat si partidele actualmenete la guvernare, au uzitat pe deplin de aplicativitatea acestor “procedeuri”. PLDM a beneficiat la fel de aceasta in mare parte. Odata cu abandonarea echipei democrate, actualul lider al PLDM si-a canalizat eforturile pentru a atrage personalitati notorii ca sa  poata ridica un partid atractiv si competitiv. Amplitutidinea procesului au crescut in preajma campaniei electorale din 2009, cand presa era impestritata de cazurile unor ”achizitii” importante realizate de formatiunea liberal-democrata.

Vizibilitatea aspectelor de “magnetizare” s-a accentuat si dupa finalizarea competitiilor electorale. Pentru a demonta in graba ”verticala puterii” intemeiata pe timpul guvernarii comunisti si a subordona eficient “agentii” fostei puteri, unele partide, printre care si PLDM, au adoptat strategia asimilarii structurilor politice straine. Peste noapte, indivizii docili PCRM-ului au fost racolati de partide anti-comuniste. Trecerea in opozitie si pierderea controlului asupra aparatului administrativ a condus la mai multe valuri de emigrare din cadrul PCRM. Destinatiile alese de fostii detinatori ai “carnetelor rosii” au fost atat partide proaspat infiintate, cat si acele care au format noua guvernare.

Integrarea grupurile ex-comuniste in echipa liberal-democrat a produs reactii negative in randul simpatizantilor initiali. Un exemplu elocvent prezinta parasirea PLDM-ului de catre scriitorul Traian Vasilcau, dezamagit profund de politica de cadre promovata in interiorul partidului. Intentionat cazul dat a avut o mediatizare slaba. Insa in realitate, acesta scoate  in vileag predispozitii, la moment singulare, aparute printre membrii PLDM frustrati fata de acceptarea neconditionata a fostilor comunisti.

Anuntarea unei “clientele financiare” si a unei ”forme de imoralitate” in activitatea PLDM, de catre Vasilcau, poate fi un semnal pentru cei din interiorul, precum si din afara partidului. Paradoxal, insa absorbtia resurselor despliate de la PCRM poate duce la zdrunciunarea liberal-democratilor si antagonizarea lor dupa principiul apartenteipolitice anterioare. Or, cazul lui Vasilcău poate incuraja si alti reprezentanti sa obiecteze impotriva conducerii partidului. Acest “dezghet” exprima ordinea si regulile formaliste care predomina in PLDM, care pe de alta parte, faciliteaza extinderea contingentului liberal-democrat pe seama unor variate grupuri politice indiferent de “trecutul lor politic”.

In asemenea conditii, partidul risca sa distanteze ”idealistii” extrem de importanti in situatii de criza si esentiali pentru mentinerea nucleului doctrinar de partid, adunand in jurul sau ”conjuncturistii materialisti” fixati pe avantaje economice personale. Configuratia descrisa este paguboasa pentru formatiunile politice si se poate solda in cele din urma cu desfigurarea sau diminuarea substantiala a ponderii lor, in comparatie cu altele.

Sursa: Observatorul Politic


Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T