CăutareSr
3 decembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Pe-al meu ceas e ora de RAS

30 iunie 2010, 11:27

Sursa: Jurnalism de Artificii

Ras-ras... Probă de microfon. Nu m-am ras, dar să-i dăm drumul. Știți cum e, m-aș fi ras, dar spuma de râs nu prea o găsești prin magazine... E de râs ce prețuri mai pun și ăștia. Cu același succes putem să râdem și nerași, dar fără să facem râs, că blana de râs nu se curăță așa ușor. Și de-atâta râs, nu te mai apucă râsul, ci plânsul.

Așadar începem: Bine ați venit la Ora de ras. E prima oră de ras fără Cheianu și Durbală, în premieră o oră de ras difuzată direct din RAS, adică din Republica Africa de Sud. E mare catirincă în capitala fotbalului mondial, Johannesburg, unde diamentele și aurul s-au depreciat masiv față de biletele la meci. Cel mai mare stadion sud-african, de rând cu alte nouă stadioane care găzduiesc Campionatul mondial de fotbal, fac în cele 30 de zile de longevitate a competiției ceea ce nu i-a reușit lui Nelson Mandela în 30 de ani – concentrează întreaga atenție mondială pe biata sa țară. Beată de fani și de alocațiile biletelor de meci la PIB, nu de alta.

Probabil că în valul marii beții s-au pomenit și jucătorii europeni. Neacomodați încă cu clima de RAS aceștia au uitat ce-nsemnă fotbal „de rasă”, prestând mai mult un fotbal „de râs”. La finele primei runde a competiției culegem primele roade. Ar fi trebuit să fie negre, ca și coacăza, dar sunt roșii pentru că-s verzi.

Finalistele precedentului campionat, vicecampioana mondială Franța și campioana en-titre Italia, au „ras-o” acasă de pe ultima poziție din grupe. Azzurilor le-a ras nasul nici mai mult nici mai puțin debutanta campionatului, Slovacia, o echipă fără istorie, dar care își scrie istoria, calificându-se în optimile de finală. Franța, care la ediția precedentă a mondialelor a eliminat din competiție granzii fotbalului mondial, Spania și Brazilia, echipe favorite la câștigarea titlului din acest an, cu doar 4 ani mai târziu reușește doar un scor alb „onorific” cu Uruguay, prima campioană mondială.

Tripla campioană euro-mondială, Germania a cedat în fața Serbiei, selecționată care e doar „o descendentă a descendentei” unei echipe, numele căreia spune măcar ceva, Iugoslavia, acel „ceva” răsunând și el tocmai prin anii ’60.

Campioana europeană en-titre, Spania s-a împiedicat de Elveția, echipă care se poate „lăuda” doar cu o accedere în sferturile de finală, și aceea într-o ediție de 76 de ani vechime. Țara cu o lungă tradiție în neutralitate a făcut o adevărată „incursiune armată” în tabăra conquiztadorilor.

Așa se întâmplă că atunci când mâța nu-i acasă joacă șoarecii pe masă. Uite că din toți „rozătorii” cel mai bine au jucat „șoarecii” sud-americani: Uruguay, Argentina, Paraguay, Brazilia și Chilie – o reușită continentală de 100%, toate echipele calificate din partea CONMEBOL (Confederaţia Sudamericană de Fotbal) trecând în faza următoare a competiției. Probabil ora de RAS e și la ei pe ceas... Cel mai bun randament l-au arătat desigur argentinienii, cu 3 partide câștigate în 3 meciuri. Zic „desigur” nu pentru că Brazilia ar fi în afara pariurilor. Din contra, ea continuă să presteze un fotbal spectaculos și dinamic, „cafeaua” fotbalului brazilian avându-și efectul ca de fiecare dată. Totuși, iubitorilor de carnavale le lipsește carisma lui Maradona, jucător-legendă care îi antrenează pe actualii campioni olimpici. Poate că din acest motiv multașteptatul meci, Brazilia-Portugalia, un meci al „fraților vitregi”, comentat în portugheză, dar jucat în „braziliană”, i-a dezamăgit chiar și pe jucători. Un 0-0 pentru Brazilia a răsunat ca un semieșec, un 0-0 pentru Portugalia, în contextul „bombardării” cu 7-0 a Coreei de Nord (brazilienii chinuindu-se cu ei, scor 2-1), târâș gropiș a ajuns la calificativul de semivictorie.

Din cei pariați scump să acceadă în optimi au mai acces Spania, Olanda, Anglia și Germania, ceilalți fiind norocoșii (Coreea de Sud, Mexic, Ghana, Japonia), unii chiar „ai dracului” de norocoși, ca SUA și Slovacia.

Golgheterul „Yankilor”, Landon Donovan, desemnat cu 8 ani mai devreme Cel mai bun tânăr jucător al campionatului Mondial din 2002, anul acesta a făcut o adevărată minune pentru echipa sa, calificând Statele Unite în optimile de finală în ultimele minute ale ultimei partide din grupă. De altfel, în nu mai puțin de jumătate din grupele înscrise la actuala ediție a campionatului (gr. A, C, D și F) toate echipele până la ultima partidă și-au păstrat șansele de a accede în următoarea rundă a competiției.

Adversara SUA din optimi, Ghana, aflată la doar ce-a de-a doua prezență la un turneu final al campionatului mondial, anul acesta a reușit să repete performanța ediției precedente, calificându-se în runda a doua a competiției. De altfel, norocoasa „Coastă de Aur” e unica reprezentantă a continentului african prezentă în optimile de finală.

Mândria continentului european, Olanda repetă performanța Argentinei la acest campionat, calificându-se în optimile de finală cu 3 victorii în 3 partide. Aici Portocala mecanică o va întâlni pe „terminatorul” Italiei, Slovacia – echipa cotată cu cea mai mică șansă de a accede în sferturi. De altfel, slovacii n-au avut o mai mare șansă de a ieși din grupe, dar au făcut-o. Să nu ne grăbim, așadar, cu pronosticurile. Cum menționează un slogan „Adidas”, The impossible is nothing.

Spania și Germania au reușit și ele să se califice, în pofida înfrângerilor rușinoase din grupe. Mai mult, ibericii au forțat o victorie în meciul cu lidera grupei H, Chile, pentru a nu se stresa prea mult în optimi cu Brazilia, preferând-o pe vecina sa, Portugalia. Germania, însă, n-a putut evita un meci de finală, mai exact un meci de finala Campionatului mondial din 1966, urmând să joace împotriva reprezentativei „Celor trei lei”, Anglia.

În RAS atmosfera se încinge. Jucătorii mai au de ras încă 8 meciuri până la o nouă Oră de RAS, iar suporterilor nu le-a rămas decât să calculeze minutele pe ceas.


Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T