CăutareSr
3 decembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Moldova a jignit Rusia indirect, iar Moscova a insultat Moldova public

8 iulie 2010, 13:17

Ştiţi deja, Chişinăul a jignit Moscova printr-un decret, iar Moscova jigneşte Chişinăul spunând că vinul moldovenesc este bun pentru a vopsi gardurile. Trebuie să nuanţez, însă, ofensa adusă Rusiei. Ideea este că Moscova s-a simţit insultată, ci nu moldovenii au jignit-o. Nici nu şi-ar permite vreodată. Doamne fereşte! Moldovenii ar face pe ei. Totuşi, de ce să se supere Rusia? Moldova spune că a fost ocupată de Uniunea Sovietică de prin ‘90. Ce e nou în asta? Păi, a elibera nu înseamnă a subjuga. Ruşii trebuiau să lupte cu nemţii, apoi să se întoarcă acasă - nu să pună cizma în prag şi să rămână pentru aproape 60 de ani.

 

Aşadar, micuţul stat Moldova a jignit interesele megalomane ale Rusiei indirect - a spus un adevăr istoric. În replică, oficialii de la Moscova au ofensat Chişinăul direct, fără scrupule şi cât se poate de urât. Desigur, vorbesc despre declaraţiile ce ţin de vin. Onişcenko, acel personaj de poveste care apare din neant pentru a-şi pune pieptul osos în apărarea drepturilor consumatorilor, este un nesimţit, un rău intenţionat şi s-a discreditat într-atâta, încât nu are petec curat pe costumul lui de mafiot.

 

Nu suntem naivi şi înţelegem că scandalul vinului între Moldova şi Rusia este doar o răzbunare. Onişcenko spune că îi apără pe consumatori care s-ar putea îmbolnăvi bând vin moldovenesc, dar evită să vorbească despre zecile de mii de ruşi care mor sau se îmbolnăvesc în fiecare an pentru că beau vodcă extrem de proastă. Ce să le faci ruşilor? Nu ai ce. Sunt mari, au gaz, benzină şi o armată în Moldova. Sunt atât de mari încât ne-ar strivi ca pe o muscă. Se pun cu noi doar pentru a arăta că nu merită înfruntaţi, chiar şi de un adevăr istoric.

 

Citeam zilele acestea pe net un comentariu. Cineva spunea că trebuie de fapt să-i mulţumim lui Onişcenko. Ne obligă să căutăm noi pieţe, să ne extindem în zone noi. Este greşit să renunţăm la piaţa rusească. Am văzut asta în economia din România, care acum ar dori să revină în Rusia cu diferite produse, dar îi este extrem de greu pentru că trebuie să o recucerească. Totuşi, chiar şi în aceste condiţii nu cred că este bine să renunţăm la adevărul istoric: trebuie să găsim o cale de mijloc. Să lăsăm decretul la locul lui. Doar Onişcenko, pardon, câinii latră, iar caravana trece.

( sursa: www.cojocari.ro )


Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T