CăutareSr
4 decembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Fără “vinul moldovenesc” şi fără summitul informal al CSI?

9 iulie 2010, 18:15


Vremuri tumultoase ne asteapta. In timpul apropiat vom avea parte de negocieri serioase cu serviciul sanitar rusesc pentru eliminarea impedimentelor ”sanitare” la exportul vinului moldovenesc pe piata ruseasca (potrivit MAEIE, delegatia moldoveaneasca va fi condusa de Valeriu Cosarciuc, Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare). Presa rusa a vehiculat recent declaratia lui Ghenadie Oniscenko, in care acesta chema autoritatile moldovenesti sa inceteze ”isterica” si sa ”faca ordine in ramura vinicola” [1]. Ambasada Moldovei la Moscova a cerut explicatii din partea Rospotrebnozorului, care promitea emiterea unor “constatari stiintifice” vizavi de calitatea vinului moldovenesc, pe care nici pana acum nu le-a expediat partii moldovenesti.

Absenta de probe oficiale nu l-a impiedicat deloc pe Oniscenko sa arunce acuzatii grele si “iresponsabile” adresate producatorilor locali de vinuri (finantati si de capital rusesc). ”Omul lui Putin” nu s-a ostenit sa critice si executivul moldovean, care a fost invinuit de inaptitudine de a supraveghea activitatea in domeniul productiei vinicole. Din pacate, invatat cu specificul rusesc, unde statul se amesteca in activitatile mediului de afaceri, mai ales in cel vital, Oniscenko crede ca Filat trebuie sa controleze indeaproape una din cele mai profitabile si importante sfere al economiei moldovenesti. In realitate, ministerele si agentiile de resort din Moldova ar trebui sa examinze situatia la fata locului si sa detecteze neregularitatile procesului de productie, daca ele exista, sanctionand in mod corespunzator intreprinderile indisciplinate.

Pana la urma, companiile nesustenabile urmeaza sa fie desfiintate sau reorganizate si avansate tehnologic, pentru a preveni blocaje artificiale sau obiective ale exportului de produse vinicole pe viitor. Totodata, problema ”vinurilor”, la fel ca si toate celelalte de ordin economic, in niciun caz nu trebuie sa penetreze sau sa fie transferate intentionat in spatiul politic. Astfel, ca seful Rospotrebnozorului sa nu aiba posibilitatea de a reprosa anumite lucruri sefului executivului sau chiar sefului de tara. 

In afara de vinurile “toxice” din Moldova, autoritatile ruse isi pot arata caracterul si in cazul eventualului summit informal al sefilor de tara din CSI, care este organizat la propunerea Ucrainei, pe 10 iulie, si la care urmeaza sa participe cel putin Rusia si Belarus. [2] Deocamdata nu se spune nimic despre participarea reprezentantului din partea Moldovei. Potrivit protocolului si tonului politic este necesara participarea presedintelui interimar de tara. Nemultumirea fata de decretul lui Ghimpu radiata de unii deputati ucraineni pro-rusi, sustinuti si de presedintele ucrainean, Ianukovici, dar in mod principal de Duma de stat a Federatiei Ruse (prin legea cu privire la condamnarea “zilei ocupatiei sovietice”), poate explica motivul posibilei neparticipari a liderilor moldoveni la reuniunea informala a sefior de tara din CSI. Cel putin Medvedev va instista ca nedoritul presedinte interimar, Ghimpu, sa nu apara la unul din summiturile, semnificative din punct de vedere politic.

Dupa scandulul “vinurilor”, se mai poate prefigura si unul de ordin politic si diplomatic, daca presedintele interimar al R. Moldova, M. Ghimpu, va cauta sa certe cumva Moscova pentru sentimentele de dispret si de orgoliu. Tonalitatea inamicala a Moscovei a inceput cu declaratiie rostite de diversii oficiali rusi si terminand cu hotararea deputatilor rusi.

Cele doua “teste” vor suscita cu siguranta atentia puterii si a fortelor politice moldovenesti asupra slabiciunilor in relatiile cu Rusia, dar si aaupra directiilor de modelare a unui dialog eficient si matur cu statul si autoritatile ruse.

Referinte:

1. Переговоры по поставкам в Россию вина из Молдавии могут начаться на будущей неделе, http://www.echo.msk.ru/news/694051-echo.html

2. Президент Белоруссии Александр Лукашенко примет участие в неформальной встрече лидеров СНГ, http://www.echo.msk.ru/news/694043-echo.html

 

sursa: Observatorul Politic


Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T