CăutareSr
3 decembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Moldova sinistraţilor

13 iulie 2010, 23:54

“Lăsaţi sinistraţii să vină la mine!” He-he-he! Politicienii au şi început pelerinajul. “Să mergem la popor, mai bine zis - să mergem la sinistrat. Să ne apropiem de nevoile lui.” Orice sinistrat este mai mult decât un posibil vot. Fiecare nefericit lovit de ape pe care îl ajutăm este aducător de imagine, deci de mai multe voturi.

 

Zilele acestea Moldova a ajuns să fie o ţară în care nu este chiar atât de rău să fii sinistrat. Aţi văzut pe cineva la televizor la care să vină ditamai preşedintele şi: “ptiu! O sută, două sute, trei sute … o mie de lei, să-i stăpâniţi sănătoşi”? Eu nu.

 

Linişte! Chiar în aceste momente o idee genială mi-a bătut la uşa creierului. Ţoc, ţoc. “Cine e?” “O idee geniala.” “Intră.” Deci, ideea este să declarăm Republica Moldova ţară sinistrată. Nici nu ar fi foarte greu. Avem drumuri bombardate, avem copii părăsiţi de părinţi, avem muritori de foame, avem case gata să cadă, avem deznădejde, avem sărăcie! Toate ingredientele pentru o zonă sinistrată. Sunteţi de acord? Perfect. Deci, Moldova este o ţară sinistrată.

 

Numai aşa scapă Moldova de criză, de nevoi, de sărăcie. De ce? Păi, o să înceapă să roiască politicienii cu bani pe la porţile oamenilor: “Sânguri eşti sinistrat?”. “Da, intră, dar ce-mi dai?”. “O mie de lei”. “Ieşi, bre. A mai fost unu deja cu o mie de lei. Da’ tu nu ai niciun pic de ruşine? Tu vii la un sinistrat ca mine cu hârtiile acestea? Huo!”

 

De altfel, susţin cu ardoare noua ideea a premierului Filat. La sinistraţi să se meargă organizat şi anunţat. Adică, să faceţi programare, stimabili politicieni. Nu aşa, toţi odată, iar a doua zi nimic. În plus, trebuie să fiţi cu vestele de la partid pe voi. Să ştie lumea: astăzi au venit comuniştii. Ăştia ne-au adus grecikă, pelimeni, caloşi şi cârnaţi de o rublă. E criză. Ieri au fost verzii, pardon, PLDM-iştii şi ne-au adus verdeaţă, bani adică. Mai sărman, Ghimpu, ne-a adus lei… româneşti, căci nu a reuşit să-i schimbe. Lupu a venit cu canistre de vin şi vodkă. Ce veselie a fost în sat! A doua zi a venit doamna Pavlicenco. Să-i dea Dumnezeu sănătate. Ne-a adus castraveţi muraţi. Eh, ne-am dres şi ne-am simţit extraordinar.

 

Acestea fiind spuse, îţi urez, dragă Moldovioară, viituri cât mai uşoare!

(sursa www.cojocari.ro )


Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T