CăutareSr
1 decembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Ruşii s-au supărat pe tandemul Medvedev-Putin, dar moldovenii?

12 august 2010, 18:30


Natura s-a aratat a fi cel mai redutabil inamic al puterii de la Moscova.  Seceta insotita de ”pirjolirea” padurilor din centrul si vestul tarii au facut ca ”raitingul” lui Medvedev si Putin sa se clatine. Cel putin trei companii de sondaje din Rusia au inregistrat o scadere cardinala a popularitatii celor doi lideri, conform datelor pana la 1 august. Fondul “Opinia Publica” arata ca indicatorii pentru Medvedev a coborit cu 10 puncte (de la 62 % la 52%), iar increderea in persoana premierului Putin a ramas intacta din iunie 2010 – 61%. [1]

Al sondaj, realizat de “Levada-Centru”, noteaza o diminuare similara a increderii publicului rus in cei doi “capi” ai guvernarii ruse. Medvedev a atins pragul de 39% (de la 44 %), iar fata de Putin confidenta s-a comprimat cu 6% (de la 53% pana la 47%).

Tendinte asemanatoare au fost dezvaluite si de cel de-al treilea sondaj de opinie, prezentat de “VTIOM” (“ВЦИОМ”). Medvedev si-a micsorat numarul sustinatorilor pana la 39% (de la 44%), iar Putin se multumeste doar cu 47% de incredere din partea opiniei publice.

Prabusirea popularitatii celor doi a intrecut orice prognoze. Furia populatiei insa nu s-a raspandit pe intreg teritoriul tarii. Iar problemele puse in fata autoritatilor ruse risca sa se multiplice dupa ce Rusia a constatat diminuarea substantiala a recoltelor de cereale, introducand chiar si interdictii la exportul lor. Saltarea inflatiei si criza produselor alimentare vor inrautati si mai mult perceptia populatiei fata de “puterea bicefala”. Mass-media loiala, inventarea unor noi inamici externi sau a unor artificii interne, precum si cataclismele mai mari in afara tarii, dar si preturile inalte la hidrocarburi pot recupera popularitatile serios clintite ale celor doi lideri de tara. 

In orice caz, opinia rusilor manipulati la greu de presa controlata de “varfurile de la Kremlin” nu se va putea schimba peste noapte. Sunt necesare fluxuri constante de constrangeri si oportunitati pentru ca populatia sa inceapa sa influenteze puterea si nu invers.

Din pacate, si moldovenii sunt cu viziuni conservatoare, care necesita mult timp si implicatie pentru re-modelare, actualizarea si rationalizare. Faptul ca liderii “pseudo-democrati” Medvedev si Putin stralucesc pe primele locuri ale celor mai populari lideri (intre 55% si 70%) printre moldoveni denota cat de inchistata, dependenta si slaba de fire este o buna parte din comunitatea moldoveana.

Intre timp criza vinurilor si indiferenta Moscovei fata de inundatiile din Moldova pot atenua raitingul inalt al celor doi lideri rusi. Aceste imprejurari ar putea fi insuficiente pentru a forma o optica mai obiectiva a moldovenilor in privinta lui Medvedev si Putin. Cat timp mass-media pro-guvernamentala rusa predomina in spatiul public autohton, iar populatia isi protejeaza spiritul paternalist conform cu traditiile politice ex-sovietice, orizonturile popularitatii celor doi vor fi optimiste mai departe.

Referinte:

1. В России рейтинги Путина и Медведева поставили антирекорд (опросы), http://www.unian.ua/rus/news/news-390586.html


Sursa: Observatorul Politic


Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T