CăutareSr
4 decembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Cui i-a întins mâna Bruxellul?

2 octombrie 2010, 12:00

Reuniunea “prietenilor europeni ai Moldovei” la Chişinău şi-a avut efectul scontat de acei care şi-au dat străduinţa să сârpească rupturile Alianţei pentru Integrare Europeană, clătinată de supărarea celor trei faţă de acţiunile “egocentrice” ale premierului. Mulţi s-au aruncat să implore liderii Alianţei să nu uite de promisiunile faţă de ţară şi alegătorii săi şi nicidecum să nu renunţe la “amiciţia politică” de teama revenirii comuniştilor prinşi la putere şi “programaţi mental” să-şi întoarcă puterea.

Disperarea promotorilor Alianţei a fost în scurt timp umbrită de “super-evenimentul” politic şi anume “concertul prietenilor europeni la Chişinău”, care a întrunit peste 10 miniştri de externe şi alte oficialităţi importante din statele membre, în frunte cu Stefan FULE, Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate. Momentan, politicienii certaţi din actuala guvernare au uitat de porecle şi calificative, înghemuindu-se în jurul obiectivului de integrare europeană.

Iniţial s-a crezut că şi comuniştii pot fi atraşi în “cercul virtuos” al avansurilor şi înfrăţirii aprofundate a R. Moldova cu partenerii europeni. Întâlnirea lui Fule cu liderul comunist,Vladimir Voronin, a dat un suflu nou “elementelor proeuropene” din cadrul partidului, mecanic reorientat de “aripa conservatoare” către vechile şi ancronicele obiective legate de integrarea Moldovei în spaţiul euroasiatic. Deschiderea manifestată de Fule nu a reuşit însă să spargă barierele comunicative ridicate de Voronin, care a folosit întrevederea pentru a “pîri” guvernarea de oprimarea opoziţiei şi ipocrizie mascată faţă de vectorul european. Nicio promisiune pro-europeană nu ieşit din gura lui Voronin, supărat foc pe europenii predispuşi spre indulgenţă faţă de componentele Alianţei pentru Integrare Europeană, care înainte de alegeri au demarat mai multe procese împotriva comuniştilor, inclusiv cel de ridicare a “imunităţii”. Ghidaţi după principiul “prietenii duşmanilor mei sunt duşmanii mei”, comuniştii au ignorat în mod evident adunarea “prietenilor europeni ai Moldovei la Chişinău”, distanţând presa subordonată de la aceste evinemente, înlocuidu-ile materialul de lucru cu mesaje propagandistice anti-AIE şi “non-integrare europeană”.

Dacă PCRM a rămas încremenită în poziţia de atac, dispoziţiile celor din Alianţă au fost re-animate. Dar nimeni nu poate spune cu certitudine, care este durata “consensualităţii” injectate de “solii europeni” în corpul de beton fisurat al AIE. Impredictibilă este productivitatea şi sustenabilitatea aportului substanţial adus de europeni pentru reanimarea platformei AIE. La fel de ambiguă este şi starea internă a partidelor Alianţei, sărite la “cuţite” pentru iniţiativa socială preluată unilateral de PLDM.

Cui totuşi i-a întins mâna Bruxellul? Laudele şi elogiul aduse actualei guvernări de către europeni demonstrează că principalul beneficiar al misiunii este Alianţa pentru Integrare Europeană, doar cu condiţia că ultima va folosi raţional această investiţie enormă de încredere, materializând-o într-un mesaj unficator pentru toate componentele sale.


Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Sergheitkach, 17 noiembrie 2017, 08:56
Просьба удалить мое текущее и предыдущее сообщение с сайта. Так как я давным давно не занимаюсь тем, по какому поводу писал здесь. И оно ну просто очень не актуально.

Заранее спасибо!
Sergheitkach, 25 octombrie 2010, 22:21
Здравствуйте, Денис!!

Меня зовут Сергей Ткач, я представляю университетскую газету USM. Вы как никто другой можете дать комментарий по интересующей нас теме, при этом вы близки по возрасту нашим читателям.

Свяжитесь пожалуйста со мной по адресу sergheitkach@gmail.com я вам все подробно объясню. Спасибо за внимание!

Надеюсь на приятное сотрудничество)
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T