CăutareSr
1 decembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Comunistii si vesnicii lor "dusmani"

29 octombrie 2010, 16:11

Proiectarea dusmanilor externi este o practica uzuala a PCRM. Alegerile fac ca aceasta sa devina vitala si concomitent iminenta pentru comunisti. Constienti de faptul ca orice forma de perpetuare a  Aliantei pentru Integrare Europeana le poate ruina sistemul montat asiduu timp de 8 ani, acestia vor sa atraga cat mai mult din simpatiile alegatorilor, punandu-i in opozitie cu “inamici” gasiti pe interior si desigur in afara statului. Mitul construit de comunisti este simplu, chiar primitiv. Or, publicului ii este inoculat o constructie falsa de argumente despre felul cum apa Prutului a ajuns la nemteni, dupa care sunt pusi in prim plan organizatorii imaginari ai complotului – componentele AIE pe o parte si Romania pe cealalta parte.

Pentru a intensifica efectul acestui mit se mai introduce in joc si motivul “sacrificiului”. Astfel, ca potrivit PCRM, “filoromanii” de la Chisinau ar fi sacrificat cateva localitati din tara pentru a salva Galatiul romanesc. Un scenariu stupid, cu multe elemente carpite neindemanatec, dar care are menirea sa deterioreze imaginea statului vecin in R. Moldova, sa vicieze contributia romaneasca la ajutorarea sinistratilor si sa discrediteze pe acele forte care isi etaleaza simpatiile fata de Romania. Dar cel mai mult, comunistii vor sa instige populatia impotriva celor incadrati in categoria “dusmanilor nationali” – AIE si sustinatorii lor numerosi din tara vecina, capatand vizibilitate si utilitate publica.

Pedalarea acestui “mit” justifica distantarea comunistilor de vectorul european, din care face parte Romania, totodata, dispersand si “norii” de deasupra comunistilor, adunati din critica generata de numeroasele dezvaluiri ale “secretelor comunist-voroniste”. Precum in 2009 liberalii si-au asigurat “tichetele” de accedere in Parlament modeland mituri in jurul protestelor anti-comuniste, PCRM planifica sa transforme “inundatiile” intr-un simbol anti-liberal, anti-AIE si anti-romanesc. Toate instrumentele le sunt la indemana, iar daca cineva va incerca sa le taie calea, atunci alegerile parlamentare vor fi un nou esec pentru RM. Or, scoaterea comunistilor din competia electorala, dupa cum isi doresc unii, va insemna repetarea scenariului de la referendum, in conditiile unor liste electorale defectuoase, dupa cum au apreciat recent si expertii de la Consiliul Europei. Totodata, contrapunerea cu PCRM pe acest subiect le va da plus de imagine, inclusiv ca urmare a victimizarii lor.

Primele reactii la acuzatiile fantasmagorice ale comunistilor au venit din tabara liberalilor, previzibili din acest punct de vedere. Afirmatiile pripite, motivate electoral ale liderului liberal, Mihai Ghimpu, au coincis intocmai cu necesitatile comunistilor, fiind asteptate si intentionat provocate de PCRM. Astfel, mitul lor ia un suflu nou si poate deveni un topic central al campaniei comuniste pentru anticipate.

In maniera sa, Ghimpu a luat aparare Romaniei, dar si institutiilor statului, intruchipandu-se drept aparator al prieteniei AIE-Bruxelles, pe care comunistii viseaza sa o demoleze intr-o buna zi. Actionand din rationamente strict electorale, liderul liberal s-a asigurat ca electoratul sa-l vada in primul rand pe el in fruntea baricadelor anti-comuniste, in timp ce altii inspecteaza constructia caselor pentru sinistrati, fie s-au impotmolit in pregatiri electorale.

Fara sa inteleaga ca nu este cazul sa implice politica, exact ca si alta data, Ghimpu a decis sa nu rateze campania PR purtata de comunist, dorind sa profite cat mai mult, da si sa-si contureze propriul comportament electoral potrivit sie si partidului sau, re-etichetat recent la Soroca drept principalul partid pro-romanesc si profund anti-comunist din Moldova.

sursa: Observatorul Politic


Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T