CăutareSr
28 noiembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Ce spun ultimele sondaje din R. Moldova???

6 aprilie 2011, 11:31

Rezultatele sondajului de opinie publică, realizat de IMAS și comandat de IDIS Viitorul, scot în evidență semnele unei temperări a opiniei publice. În pofida tergiversărilor privind adoptarea bugetului de stat, precum și a măsurilor de austeritate cu costuri sociale aplicate de actuala guvernare, publicul nu este predispus să taxeze conducerea. Nici animozitățile din interiorul coaliției de guvernare nu au avut influențe negative asupra simpatiilor politice ale moldovenilor. Evaluarea comparată a guvernărilor de către populație generează o doză de optimism suficientă pentru a menține legitimitatea actualei puteri, ba chiar pentru a consolida anumiți reprezentanți ai Alianție pentru Integrare Europeană (cum ar fi PLDM și PDM). Or, instabilitatea reală în perioada guvernării liberal-democrate este văzută de cetățeni “mai acceptabilă” decât stabilitatea artificială invocată cu efervescență de PCRM și sateliții săi.

De asemenea, sondajul denotă că PLDM, PDM și PL, sunt sortite să fie cuplate în continuare, pentru că PCRM-ul nu cedează teren politic. Pe de altă parte, coalizarea celor trei este iminentă și din considerentul că, PLDM este în dependență politică față de celelalte două formațiuni, atît timp cât nu poate conduce de unul singur.

Un alt aspect important ilustrat de bilanțul sondajului rezidă în susținerea vectorului european de către 62% din populație. Acest procent coincide practic cu numărul moldovenilor (65%) cu viziuni optimiste privitor la perspectivele de viitor ale țării. Prin urmare, Alianța de guvernare are posibilitatea să exploateze aceste aspirații europene pentru a-și asigura un mediu politic comod. La fel și structurile europene pot miza pe dispoziția pro-europeană în rândul populației, cu scopul menținerii orientării europene a Chișinăului. În cele din urmă, folosind acest context, autoritățile centrale pot aprofunda procesele de implementare a reformelor, având din partea cetățenilor o atitudine loială, dar și anumite avansuri electorale.

Un trend negativ s-a înregistrat la capitolul eventualei aderări a R.Moldova la NATO. Astfel, numai 18% se exprimă pentru această opțiune. Or, dezinteresul față de subiectul dat se transferă de la guvernanți către populație, totodată, imprimându-se pe agenda politică la insistența unui public derutat și dezinformat în materie de “euroatlantism”.

Sondajul mai arată că biserica și mass-media domină în topul instituțiilor cu cea mai mare încredere populară. Multitudinea surselor media exclude orice temeri legate de monopolizarea acesteia în relație cu cetățenii. Spre deosebire de media, biserica este o instituție publică cu privilegii nelimitate și împuterniciri necondiționate, care exercită presiuni asupra conștiinței publice în diverse domenii, în special în cel politic, împiedicând procesul anumitor reforme (cum ar fi Legea anti-discriminare).

Atingerea unor indicatori mai pozitivi la capitolele menționate va depinde de soluția pe care AIE-2 o va găsi pentru alegerea președintelui țării, la fel ca și de mersul scrutinului din 5 iunie în capitală și la nivel național. În mod prioritar, păstrarea tendințelor pozitive și ameliorarea celor negative se vor afla într-o anumită măsură în corelație cu reformele implementate pentru asocierea la spațiul european.

sursa: Observatorul Politic


Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T