CăutareSr
8 decembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Victoria lui Chirtoacă prelungeşte viaţa AIE-2…

22 iunie 2011, 15:08

Victoria la limită a candidatului liberal, Dorin Chirtoacă, le strică comuniştilor planurile de revanşare, şi totodată aduce un suflu nou în interiorul Alianţei de guvernare. Spre deosebire de povestea cu referendumul, pentru Chirtoacă au lucrat toate partidele din AIE-2. Tinerii liberali, democraţi şi cei liberal-democraţi au făcut împreună agitaţie pentru edilul capitalei, mobilizând în special electoratul tânăr. Un ajutor suplimentar l-a avut şi procentele lui Godea, Buliga şi cele ale altor candidaţi care l-au sprijinit în turul doi pe liberalul Chirtoacă. Nu trebuie să scoatem din calcul şi „valurile de scandaluri” care l-au scos din echilibru pe comunistul Igor Dodon. Punctul culminant a fost demonizarea acestuia prin transferarea imaginii pretinsului ucigaş şi violator elucidată în cazul consilierului comunist, Tofan.

Toate aceste elemente au creat o groapă în care Dodon a căzut spre fericirea unei bune părţi a societăţii civile şi a instituţiilor media, care indirect, subtil, dar sigur au lobat pentru liberali. Spre deosebire de armata de susţinători “pro-Chirtoacă”, Dodon s-a putut bucura doar de susţinerea NIT-ului propagandist, dar necredibil, a postului TV pro-Kremlin “Pervii Kanal” infiltrat în spaţiul mediatic local prin postul lui Plahotniuc – “PrimeTV” şi a altor agenţi mediatici mai puţin influenţi din ţară. Deşi, acesta face parte din generaţia tânără a PCRM-ului, mai multe posturi TV au încercat să-l asocieze cu ororile regimului stalinist, prezentând pe parcursul “zilei tăcerii electorale” filme documentare despre “holodomor” sau foametea organizată, deportări şi alte crime împotriva umanităţii comise de puterea sovietică la care PCRM face mereu referire.

Au fost observate şi fraude electorale. Anumite voci spun că în cadrul unor instituţii universitare “studenţii” au fost reţinuţi intenţionat în municipiu pentru a vota pe 19 iunie. De asemenea, există supoziţii că a fost facilitată participarea electoratului studios din teritoriu prin acordarea de vize de reşedinţă în capitală înainte de scrutin. Aceste informaţii, lansate de comunişti, nu au fost deocamdată confirmate, dar ele vor constitui o “resursă” pentru activitatea propagandistică a comuniştilor, creând anumite lacune de legitimitate împotriva lui Chirtoacă.

Cu toate acestea, nimeni nu va schimba scorul alegerilor. Contextul este favorabil pentru perpetuarea liberalilor în structurile de administrare ale municipiului. Dar această situaţie comportă riscul “unei săbii cu dublu tăiş”. Or, consolidarea unei forţe politice de la guvernare dezechilibrează Alianţa şi generează concurenţă acerbă şi distructivă pentru preluarea controlului la diferite niveluri şi în diferite instituţii statale. De aceea, reuşita lui Chirtoacă trebuie examinată şi prin prisma eventualelor provocări pentru stabilitatea AIE-2. Odată ce liberalii se plasează şi în CMC deasupra celorlalte două formaţiuni “pro-europene” putem anticipa o rivalitate dintre PL plus PDM şi PLDM, ducând la posibile apropieri ale liberal-democraţilor de comunişti.

Continuarea pe Observatorul Politic


Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Sinibaldi, 18 februarie 2012, 15:35
In the flower.

In this way,
and with a
delicate song,
there's a flower
where a fine
day appears
in the novel
seaside.

Francesco Sinibaldi sends a regard to redaction.
Sinibaldi, 17 ianuarie 2012, 18:59
La timidité de la nature.

En marchant
dans le soleil
le nuage touche
le profil du
printemps, et
aussi la lumière
décrit le silence
d'une rime
désolée.

Francesco Sinibaldi
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T