CăutareSr
22 octombrie 2020
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Oamenii lui Ianukovici planifică scoaterea Tiraspolului din "blocada economică"

Controversata Declaraţie privind reglementarea transnistreană, compusă de Medvedev şi Ianukovici, aduc primele roade după o săptămână de la semnare.
Denis CENUŞĂ, 25 mai 2010, 15:14

Un plus de legitimate pentru această declaraţie a venit din partea OSCE, în cadrul reuniunii informale de la Astana, prezidată de Kazahstan, considerat partener de încredere al Rusiei. Vocea Kazahstanului a autorizat de fapt punerea în circulaţie a Declaraţiei de la Kiev. Astfel, clauze dubioase au devenit acum parcă mai legitime. Printre cele mai criticabile şi periculoase puncte identificate în acest document politic se numără neadmiterea unor acţiuni unilaterale considerate "apriori" destabilizatoare sau recomandarea "defunctului" OSCE în calitate de "furnizor" al posibilei misiuni de pacificare. Aspectul important neobservat de majoritatea experţilor locali, omisă din păcate şi de oficialii moldoveni, ţine de validitatea acordurilor stabilite anterior în procesul de negocieri, care radicalizează relaţiile din Tiraspol şi Chişinău, dar care este întărit în Declaraţia dată şi aprobat de către Preşedinţia kazahă a OSCE.

Formula de reglementare aleasă de Astana cuprinde "respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei cu asigurarea statutului necesar Transnistriei" şi asigurarea "drepturilor politice, economice şi umanitare ale locuitorilor regiunii"[1], pe de altă parte. La prima vedere foarte pozitive, propunerile date sunt folosite de "malul stâng" pentru a cere independenţă economică deplină faţă de Chişinău, adăugător la cea politică "cimentată" cu ajutorul Moscovei, iar acum şi a Ucrainei. În conformitate cu prevederile Declaraţiei de la Kiev, dar şi reieşind din indulgenţele faţă de regiunea transnistreană manifestate de anturajul lui Ianukovici în trecut (Vezi: "Medvedev şi Ianukovici impun Chişinăului condiţii în reglementarea transnistreană"), Tiraspolul ar putea beneficia din nou de "protectoratul economic" al Kievului, anihilând politicile de control impuse de Chişinău.

Punctul de turnură în procesul de "eliberare economică" a agenţilor economici a fost fixat la 25 mai, când delegaţia ucraineană condusă de Anatoli Kinah, consilierul preşedintelui Ianukovici, a promis Tiraspolului deschiderea unor "portiţe de oportunităţi". Paradoxal, dar inclusiv cu mâna lui Kinah, la alegerile parlamentare din 2006 membru al echipei preşedintelui ucrainean pro-occidental, Victor Iuşcenko, a fost posibilă instituirea măsurilor de punere în legalitate a activităţii comercial-economice a întreprinderilor din regiunea controlată de "clanul lui Smirnov". Odată cu trădarea din 2007, când în schimbul poziţiei de Ministru al Economiei Kinah a părăsit formaţiunea lui Iuşcenko, acest personaj politic a fost transferat în "cercul" lui Ianukovici, pentru ca la 11 martie 2010 să fie numit consilier prezidenţial.

La Tiraspol, Anatoli Kinah a venit în calitate de Preşedinte al Uniunii producătorilor şi antreprenorilor din Ucrainei. În lumina Declaraţiei Ianukovici-Medvedev, reluarea dialogului mediului de afaceri ucrainean cu cel din regiunea transnistreană este simptomatică. Seriozitatea intenţiilor ucrainene se clarifică prin prisma afirmaţiile lui Kinah, care dezaprobă faptul că "economia este victima politicului" [2]. Oficialul ucrainean s-ar fi angajat să creeze condiţii comerciale favorabile pentru întreaga regiune. Potrivit presei de pe malul stâng, propunerile lui Kinah au cuprins "scoaterea barierelor vamale", "avansarea procedurilor vamale şi de impozitare" în relaţiile Ucrainei cu regiunea transnistreană. Obiectivele formulate au dat în vileag interese înguste ale mediului de afaceri din statul vecin care decurg din potenţialul economic al acestei regiuni moldoveneşti. În sfârşit, Kinah a explicat parţial rostul Declaraţiei Ianukovici-Medvedev din perspectiva Kievului. Or, consilierul lui Ianukovic a motivat măsurile ca imperative pentru că "există proiecte comune privind modernizarea producţiei comune [transnistreano-ucrainene], crearea unor întreprinderi comune etc.".

Activizarea Kievului are motivaţii mai degrabă de natură economică, fapt ce nu trebuie scăpat din vedere de Chişinăul credul. Monitorizarea atentă a acţiunilor Kievului este la fel de necesară ca şi cea asupra jocurilor duse de Smirnov cu Moscova. Încetarea politicilor pasive şi tardive ale guvernării moldoveneşti este o condiţie urgentă pentru a nu reveni la status-quo-ul de înaintea preşedinţiei lui Victor Iuşcenko şi instaurarea Misiunii UE de asistenţă la frontiera moldo-ucraineană.

Referinţe:
1. Kazahstanul pledează pentru transformarea actualei misiunii pacificatoare din Transnistria într-o misiune civilă sub egida OSCE,
2. «Экономика не должна быть заложником политики. Поэтому мы постараемся работать прагматично, ответственно и, тем самым, формировать благоприятные условия на всей территории. Бог и природа распорядились так, что мы соседи. Значит, надо сделать все, чтобы все здесь жили счастливо», - отметил Анатолий Кинах.,
3. «Мы будем исходить из того, что крайне важно снять все барьеры, которые мешают нам сотрудничать, совершенствовать таможенные, налоговые процедуры. У нас наработаны совместные проекты, связанные с модернизацией наших производств, созданием предприятий по реализации продукции не только в Приднестровье и Украине, но и в других странах, а также с большими возможностями в агропромышленном комплексе», - отметил президент украинского Союза промышленников и предпринимателей.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T