CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

"Condamnarea comunismului" şi principialitatea politică în R. Moldova

"Condamnarea comunismului" de către actuala guvernare este amânată. Semnalele emise de variatele voci din interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană indică faptul că acest subiect este transferat pentru luna septembrie.
Denis CENUŞĂ, 7 iulie 2010, 09:36

Adepţii "Comisiei Cojocaru" vor, însă, blamarea cât mai cruntă şi mai urgentă a comunismului în R. Moldova. Demersul susţinătorilor lui "Ghimpu" creşte în intensitate pe măsură ce sporeşte amplitudinea comemorativă a "zilelor negre" din calendarul istoric al poporului nostru. Numărul monumentelor dedicate victimelor regimului totalitar comunist, dar şi poziţionarea lor, exprimă gradualitatea şi tendinţa pe care unele forţe politice le trasează în politica moldovenească. Sinergia evenimentelor nu permite, deocamdată, Alianţei şi componentelor ei să se adapteze întocmai conjuncturilor care se prefigurează odată cu eliminarea comuniştilor de la putere.

La prima vedere, subiectul care pentru unele partide a devenit un adevărat "fetiş", iar pentru altele "un tabu" indezirabil, cum este "condamnarea comunismului", a fost văzut ca "gropar" al Alianţei alcătuite din partide intransigente. Realitatea este, însă, alta: Alianţa este din "beton", de calitate proastă sau nu, dar oricum trainic, care a rezistat cel puţin unui cutremur cu epicentru la Moscova, generat de "decretul lui Ghimpu".

După ce Alianţa a rezistat cu greu "decretului lui Ghimpu" privind învinuirea latentă a Rusiei de "ocupaţia" înfăptuită în 1940 de predecesoare ei URSS, puţine voci au avut curajul să spună că alianţa este "în comă" sau chiar "defunctă". Dacă rostul Alianţei este practic invizibil la nivelul Preşedinţiei sau a Guvernului, unde monopolul aparţine liberalilor lui Ghimpu şi PLDM-ului în frunte cu Filat, atunci cel mai mult aceasta se resimte pe dimensiunea legislativă, unde niciun partid de la guvernare nu se poate impune definitiv. Paradoxal, dar anume Parlamentul este acea platformă, unde "betonul" Alianţei dispune de condiţiile necesare pentru a rezista. Pe viitor, efectele benefice ale legislativului sunt destul de înceţoşate şi discutabile, imediat ce Moldova se va transforma în republică (semi)prezidenţială mai mult sau mai puţin autentică.

Odată ce partidele sunt interdependente în actuala formulă de guvernare, reţinerea observată la capitolul "condamnare a comunismului" este un rezultat atins de toate partidele din Alianţă, nu doar de liberal-democraţi, "AMN-işti" sau democraţi, dar şi de către liberalii lui Ghimpu. Dacă pe "arena prezidenţială" liberalii stabilesc şi urmează propriilor reguli, atunci în Parlament ei trebuie să-şi conformeze acţiunile la linia centrală stabilită de întreaga coaliţie.

Astfel, guvernarea "colectivă" îşi are legitimităţile sale. Or, acţiunile individuale, mai ales cele clar egocentriste, dăunează inevitabil şi aliaţilor, iar la scară generală - slăbeşte orice alianţă. De aceea, preşedintele interimar sau prim-ministrul Moldovei trebuie să se ghideze de acest principiu, chiar dacă predispoziţiile de a ieşi cu iniţiative personalizate se manifestă prin exces de zel. Logica Alianţei pentru Integrarea Europeană a fost nu doar de a guverna eficient ţara pe calea integrării europene, dar şi de a demonta monopolul atotcuprinzător şi profund înrădăcinat al PCRM. Or, această misiune va deveni irealizabilă dacă interesele personale/de partid vor fi ridicate deasupra sau în detrimentul angajamentelor acceptate necondiţionat de partide la etapa procreării coaliţiei liberal-democrate. Elementele valabile un an în urmă, dar şi acum, trebuie să-şi păstreze actualitatea în perioada imediat următoare. Atât referendumul, cât şi alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale, necesită menţinerea unui "parteneriat" onorat, format din partide non-comuniste, unde acestea să relaţioneze fără impedimente.

Pe termen lung, gradul şi capacitatea de colaborare dezvoltate în Alianţă pot fi prelungite în favoarea forţelor politice cu adevărat pro-europene. De aceea, condamnarea comunismului şi acţiunile premergătoare lui pot şi trebuie să apropie materializarea dezideratului european al ţării. Acest proces este legat strâns de făurirea unei conştiinţe naţionale coezive, în care să fie atraşi toţi actorii politici şi alegătorii lor.

Pentru un succes maxim, este contraindicată excluderea premeditată a segmentelor sociale opuse. Responsabilitatea liderilor politici este de a urmări interesul naţional, ce cuprinde toată populaţia, utilizând metodele de convingere şi comunicare pentru a asigura credibilitatea şi susţinerea din partea opiniei publice. Prin urmare, energiile coagulante şi "comunicante" sintetizate până acum de coaliţia anti-comunistă, începând cu evenimentele din aprilie 2009 şi până după referendumul din septembrie 2010, pot fi canalizate pentru statornicirea unei guvernări liberal-democrate.

Stabilitatea şi rezultativitatea curentă a guvernării celor 4 partide oricum este ameninţată, dacă se va încerca o redistribuţie a "rolurilor", consimţite de comun acord în 2009. Chiar dacă se presupune că Alianţa "Moldova Noastră" ar putea lipsi din componenţa următorului legislativ, este inadmisibilă invalidarea conceptului "Alianţei pentru Integrare Europeană", ci din contra se cere continuarea şi perfecţionarea acesteia, inclusiv după alegerile parlamentare anticipate. Totuşi, condiţia principală este ca cele 3 sau 4 partide să respecte reciproc promisiunile faţă de "parteneri", ceea ce ar presupune în primul rând, că atât Filat cât şi Ghimpu vor sprijini liderul democrat în alegerile prezidenţiale, exact la fel cum ultimul a procedat în cazurile lor. "Principialitatea" dată nu este doar o formă a moralităţii în politica moldovenească încă imatură, dar şi un imperativ strategic pentru aprofundarea proceselor integraţioniste cu UE, garantarea stabilităţii politice, precum şi pentru "distanţarea" eficientă a comuniştilor revanşişti.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T