CăutareSr
27 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Coaliţiada - 2010

Procesul de creare a coaliţiei a devenit hârtia de turnesol pentru toate problemele, cu care se confruntă în prezent Republica Moldova. Înainte de a păşi în noul an (şi în noua coaliţie) ar fi util să facem un bilanţ al greşelilor admise în timpul anului.
Irina Severin, 24 decembrie 2010, 16:24

Nimic personal, doar business

Marian Lupu, ca şi un an în urmă, s-a plasat în centrul procesului. Pe semne că el a aşteptat momentul când toţi, ş i partenerii de coaliţie, care şi-au permis să-ignore pe parcursul anului, şi oponenţii-comunişti, care au excelat în ofense şi umilinţe şi în sfârşit vor depinde de dânsul şi de deciziile lui. A sosit ora de glorie, pe care  Lupu vrea să o întindă cât mai mult cu putinţă.

Însă, situaţia lui Marian Lupu  nu este atât de uşoară pe cât pare şi devine tot mai complicată de acum încolo. Procesul de creare a coaliţiei a ajuns în faza,  când parametrii iniţiali de creare a coaliţiei încep să se schimbe, şi nu în favoarea lui Lupu. Problema constă în faptul că abordarea de business - desfăşurarea negocierilor paralele cu doi parteneri în vederea stabilirii relaţiei preţ-calitate a mărfii, puţin probabil că poate fi utilizată în politică.

Această abordare loveşte în cea mai importantă calitate a politicianului - în încrederea faţă de el - şi demonstrează lipsa de principii şi viziuni. Probabil că Lupu va miza pe putere şi propagandă , dar nu pe procesele democratice din societate, fapt confirmat de reacţia lui bolnăvicioasă la critica din partea societăţii civile. Aşa încep toţi dictatorii - ei pur şi simplu doresc să fie iubiţi şi lăudaţi.

În ceea ce priveşte negocierile în sine, oferind speranţă ambilor parteneri, unuia dintre care, în cele din urmă va trebui să-i refuze, el acutizează intenţionat situaţia. Ce-i drept în relaţiile cu comuniştii, Lupu  nu riscă cu nimic, deoarece este binecunoscută atitudinea lor faţă de Lupu. Imediat ce comuniştii îl vor prinde pe Lupu în coaliţie, acesta îşi va aminti ce înseamnă „parteneriat" cu comuniştii - ei vor găsi o metodă să se răzbune pentru umilinţă.

Marian Lupu înţelege aceasta ca nimeni altul. Coaliţia cu comuniştii este puţin probabilă şi din cauza că, în pofida discuţiilor despre „propunerile generoase" ale comuniştilor Voronin a declarat tranşant că partajarea portofoliilor se va face proporţional voturilor acumulate. Mişin a confirmat această abordare. În această situaţie, ar putea oare Lupu să mizeze pe loialitatea lui Plahotniuc? Din punct de vedere al abordării business, pe care o preferă Lupu, acesta a devenit pur şi simplu o investiţie proastă, de care trebuie de scăpat cât mai repede.  

Comuniştii şi sărăcia - sinonime

Lui Lupu nu îi rămâne altceva decât să caute susţinere la Moscova, care deja l-a peţit în această coaliţie.  Drept rezultat, membrii coaliţiei de stânga se vor pomeni fixaţi pe Moscova şi vor concura între ei pentru bunăvoinţa Kremlinului.

Rusia va susţine cu plăcere această concurenţă, aşa cum o face de obicei, impunându-şi interesele, care nu coincid cu interesele moldoveneşti. Rusia ar putea doar să viseze la regimul de liber schimb cu UE, iar pentru Moldova aceasta este o perspectivă reală, ce deschide în faţa economiei multiple oportunităţi. Rusia, însă, este interesată ca Moldova să rămână o ţară săracă şi izolată, care ar continua să livreze în Rusia forţă de muncă ieftină şi calitativă. Acest fapt ar putea fi asigurat doar de comunişti, ceea ce ei au făcut timp de opt ani de guvernare, menţinând populaţia la un nivel de supravieţuire fizică şi împiedicând dezvoltarea economiei ţării. Apropo, Lupu şi Lazăr au legătură directă cu acest proces , deoarece ambii au fost miniştri ai economiei în guvernele comuniste şi de aceea acum poartă o responsabilitate deosebită pentru faptul pe cine vor să aducă din nou la putere.

Puţin probabil că Marian Lupu va dori să fie din nou la cheremul comuniştilor, ducând ţara într-o direcţie opusă intereselor ei şi, în esenţă, împotriva logicii istorice. În Europa moldovenii nu fac obiectul bancurilor, ca în Rusia, ei sunt acolo parteneri egali, apreciaţi pentru meritele lor şi susţinuţi sincer, nu numai din bunăvoinţă umană. Europa este interesată să aibă vecini prosperi, deoarece UE este bazată pe principiul „câştig-câştigi" („win-win"), spre deosebire de principiul imperial al Rusiei: „câştig-pierzi".

Moscova şi-a trimis „supraveghetorul" 

Încercările de a schimba faţada partidului comunist şi „secera şi ciocanul" pe ceva mai acceptabil, aşa cum şi-a dorit Marian Lupu, nu vor avea succes - Rusia nu va permite aceasta, deoarece consideră că acest brand e al ei. Comuniştii ar fi putut face acest lucru în 2005, însă atunci şi-au ratat şansa.  În prezent, comuniştii sunt total dependenţi de Rusia şi sunt nevoiţi să joace după regulile ei. Apariţia pe lista comuniştilor expertului în tehnologii politice Zurab Todua, care în ultimul timp tot vine peste Moldova (în pauzele activităţii sale din Kîrgîzstan) şi care a fost deja numit „supraveghetorul din Moscova", vorbeşte deja despre un nou nivel de dependenţă de Rusia.

În prezent, Todua se află în postura noului ideolog al comuniştilor, avansând ideea că, „aspiraţiile de integrare în UE constituie consecinţa exclusivă a complexului de inferioritate al moldovenilor". Este curioasă evoluţia comuniştilor din ultimii cinci ani. Dacă în 2005, Voronin îi expulza la pachet pe experţii ruşi în tehnologii politice, acuzându-i de imixtiune în treburile interne ale ţării, atunci astăzi, el îi include pe lista electorală a partidului său. Ce-i asta dacă nu-i o probă de demoralizare progresivă a comuniştilor?   

Aici este curios un aspect juridic. În alte ţări există mecanisme de protecţie împotriva comis-voiajorilor politici. În special, pentru a candida la funcţia de deputat, este nevoie să locuieşti în ţara dată timp de ultimii cinci ani.

În privinţa lui Lupu, Moscova a zămislit dizolvarea partidului democrat în partidul comuniştilor. Pentru a obţine acest lucru, Lupu este sedus cu falsa idee privind perspectivele de a deveni liderul partidului comuniştilor şi o preşedinţie fără probleme.

Coaliţia largă ca metodă de luptă

Pentru Lupu, Filat este mai degrabă un partener dificil, cu care, totuşi, se poate de găsit limbă comună. Dacă în noua coaliţie Filat nu se va abate din drum pentru nişte idei amăgitoare şi mesaje ademenitoare din exterior, aşa cum s-a întâmplat anul trecut după summit-ul CSI, atunci ne putem aştepta la un rezultat şi mai bun.  Însă Filat trebuie să înveţe să lucreze într-o coaliţie de tip european, pentru aceasta el trebuie să-şi tempereze orgoliul, inspirat, de asemenea, din afară. Este foarte probabil că el va renunţa la ideea de a aduce pe lume clona „Rusiei Unite"( «Единая Россия») şi la tentativele de a-şi subordona toate pârghiile puterii din ţară. Acest fapt e foarte probabil atât din cauza ambiţiilor celorlalte două componente ale coaliţiei, cât şi din cauza schimbării unor parametrilor geopolitici.

De fapt, nu trebuie să excludem şi faptul că încăpăţinarea lui Filat face parte din scenariul, potrivit căruia comuniştii îşi vor schimba, pe neaşteptate, partenerul de negocieri. Această idee este activ promovată în spaţiul informaţional, deşi pentru liberal-democraţi aceasta este egală cu sinuciderea politică. Un exemplu recent: Timoşenko, sfătuită de consilierii săi, de asemenea a încercat să creeze cu Partidul regiunilor o coaliţie largă, de care în cele din urma a refuzat însăşi Partidul regiunilor.

Toate acestea, împreună cu jocurile cu Putin, a ucis reputaţia lui Timoşenko şi şansele ei la preşedinţie. De fapt, experţii ruşi în tehnologii politice nu au ascuns faptul că sarcina coaliţiei largi este de a-i demoraliza pe portocalii şi electoratul lor. Experimentul a decurs cu succes şi nu cred că face să ignorăm rezultatele lui.   

Paradoxurile coaliţiei

În pofida extravaganţei sau, în mod paradoxal, datorită acesteia, Ghimpu  continuă să rămână simbolul trăiniciei coaliţiei şi garantul vectorului european al ţării, deşi în acţiunile lui se întrevăd în ultimul timp şi unele anomalii. Observatorii explică acest fapt prin influenţa asupra lui a consilierului român Dan Dungaciu, cunoscut prin apropierea sa faţă de Roşca, care în prezent ocupă o poziţie vădit pro-rusească. Moscova ar fi bucuroasă dacă ar reuşi să-l atragă pe Ghimpu într-o aventură şi astfel să-i distrugă autoritatea, fapt de care Ghimpu ar trebui să ţină cont.

În prezent el continuă să fie mediatorul dintre două potenţiale componente ale coaliţiei, dintre două grupări politico-economice, avântate în lupta pentru pârghiile de influenţă. După logica evenimentelor, în aceasta situaţie, lui Ghimpu nu-i rămâne altceva decât să-şi capitalizeze superioritatea morală (dacă aceasta se va menţine), aşa cum s-a întâmplat în anul trecut, şi să devină preşedinte al parlamentului. 

Dacă Lupu, totuşi, va reuşi să obţină susţinerea din stânga a candidaturilor la postul de preşedinte al ţării, atunci vom putea vorbi despre Lupu-politicianul. Dacă nu, atunci funcţia de onoare a preşedintelui interimar iarăşi va cădea pe umerii lui Ghimpu, oferindu-i a doua şansă, inclusiv până la următoarele alegeri parlamentare anticipate.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T