CăutareSr
2 decembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Pandemia HIV/SIDA din Transnistria nu poate fi controlată

Pandemia HIV/SIDA din regiunea transnistreană a devenit o ameninţare nu doar pentru cetăţenii moldoveni, ci şi pentru cei din localităţile ucrainene limitrofe. Din anul 1989 până în prezent, în stânga Nistrului au fost înregistraţi circa 2300 de seropozitivi, primul deces fiind în Tighina, în plină perestroikă gorbaciovistă. Moartea primei femei de maladia pe atunci necunoscută a fost ca o bombă cu efect întârziat pentru transnistreni. Cifrele record ale statisticilor îmbolnăvirii cu HIV/SIDA în zona de Est alarmează nu numai autorităţile noastre, ci şi organizaţiile internaţionale.
Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:38

Întâietate în RM, în „competiţia morţii"

„În pofida măsurilor de profilaxie a infecţiei, principala cale de transmitere a virusului HIV rămâne contactul sexual ocazional, 73% dintre cazuri având această cauză. 16% dintre HIV infectaţi sunt narcomani. Tocmai 9,5% dintre seropozitivi nu ştiu cum au contractat „ciuma secolului", iar 0,4% presupun că din cauza aplicării tatuajelor", a declarat Alexandru Goncear, medic-şef al Centrului de profilaxie şi combatere HIV/SIDA din Tiraspol.

Conform statisticilor autorităţilor transnistrene de profil, printre localităţile „lider" din regiune cu incidenţa cea mai ridicată sunt Tiraspol - cu peste o mie de îmbolnăviri, Râbniţa - cu peste 510 de cazuri şi Tighina - cu peste 260 de infectaţi. „Localităţile rurale nu sunt afectate în mare măsură de epidemie, deşi „revoluţia sexuală" a ajuns şi acolo. Tradiţiile de familie puternice şi sfidarea libertinajului tineresc le protejează de SIDA. Atitudinea sătenilor faţă de seropozitivi nu este una tolerantă, de aceea, aceştia se stabilesc cu toţii în oraşe", susţine Alexandru Goncear. Dacă în urmă cu zece ani, în regiunea transnistreană, cele mai multe cazuri de infectare cu HIV/SIDA se înregistrau printre bărbaţi, în primul deceniu al secolului, femeile deţin întâietatea în această „competiţie a morţii" (53% dintre HIV infectaţi). În unele oraşe cifra lor ajunge până la 80%!

„Nu vom admite naşterea unor prunci seropozitivi"

Rata înaltă de prevalenţă a HIV/SIDA în Transnistria, care este de aproximativ patru ori mai mare decât pe malul drept al Nistrului, în opinia Organizaţiei Internaţionale „Medici Fără Frontiere", este atribuită faptului că regiunea a fost exclusă timp de mai mulţi ani din programele de asistenţă internaţională, în vederea combaterii flagelului. Ani de zile experţii îndeamnă atât autorităţile moldovene şi transnistrene, cât şi donatorii internaţionali să acorde mai multă atenţie necesităţilor de sănătate ale populaţiei din Transnistria.

„Această tendinţă ne îngrijorează enorm, pentru că de sănătatea femeii depinde şi cea a urmaşilor. Anual, cifrele seropozitivelor însărcinate oscilează între 40 şi 45. Unul dintre obiectivele noastre esenţiale e să oferim tratament unor asemenea viitoare mame, pentru a nu admite naşterea unor prunci infectaţi cu virusul imunodeficienţei umane. Rezultatele sunt concludente - din 48 de copii născuţi din mame seropozitive, doar doi micuţi au această maladie", a subliniat directorul Centrului SIDA din Tiraspol. În regiunea transnistreană, 19 copii HIV infectaţi, cu vârste diferite, sunt trecuţi în evidenţa medicală.

Autorităţile transnistrene recunosc faptul că dispun de un buget modest, destinat unui program de profilaxie HIV/SIDA în stânga Nistrului. De exemplu, în anul 2010, în Transnistria au fost prevăzute circa 5 mil. de ruble (500 mii de dolari), dar alocate numai 3,5 mil. de ruble (350 mii de dolari).


„Avem un standard unic în domeniul prevenirii maladiei"

Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii al RM anunţă că în domeniul prevenirii HIV/SIDA este implementat un standard unic, inclusiv în regiunea transnistreană. Autorităţile moldovene susţin că sunt elaborate aceleaşi modele de rapoarte statistice. „Instituţiile medicale din partea stângă a Nistrului beneficiază de teste din loturile procurate centralizat de Ministerul Sănătăţii, sunt dotate cu echipament de laborator recepţionat de la Fondul Global de combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei (UNAIDS).

Totodată, testele la HIV/SIDA stabilite pozitiv în cadrul laboratoarelor din regiunea transnistreană sunt confirmate şi în ale noastre. Specialiştii de profil participă activ la seminarele de instruire, organizate de Ministerul Sănătăţii. În spaţiul din stânga Nistrului au fost deschise cabinete de consiliere şi testare, ce activează conform standardelor aplicate în instituţiile din subordinea ministerului", estimează oficialii moldoveni. Conform datelor transnistrene, instituţiile medicale au o bună colaborare cu ONG-uri de profil.

„La noi ajung doar informaţii medicale privind HIV şi TBC"

Silviu Ciobanu, coordonator de programe boli transmisibile al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Moldova, a declarat: „Majoritatea intervenţiilor noastre în partea de Est ţin numai de HIV şi TBC, pentru că datele cu privire la aceste maladii au început abia recent a fi partajate cu Ministerul Sănătăţii de pe malul drept. Adică au fost recunoscute ca două mari probleme, motiv din care necesităţile, inclusiv cele financiare ale regiunii transnistrene, au fost incluse în propunerile proiectului de asistenţă UNAIDS. Programul naţional integrat pentru HIV şi TBC ţine cont şi de cetăţenii din regiunea transnistreană. În celelalte domenii ale sănătăţii din partea zonei de Est, nu există un schimb informaţional. De aceea, nu cunoaştem schema problemelor de sănătate de acolo".

Mulţi donatori externi nu pot investi în regiunea de Est, cu excepţia unor agenţii, precum „Medicii fără Frontieră". În lipsa unui dialog între autorităţile medicale centrale de la Tiraspol şi Ministerul Sănătăţii de la Chişinău, respectiv, nu puteau parveni solicitări de asistenţă tehnică din partea OMS pentru regiunea transnistreană.

„Accesul populaţiei la informaţii, o problemă gravă pe ambele maluri ale Nistrului"

„Nu facem diferenţe legate de asistenţa noastră în localităţi, de aceea, nu vă pot răspunde la întrebarea despre investiţiile pentru Centrul SIDA de la Tiraspol, la fel cum nu voi putea răspunde nici la întrebarea referitoare la Centrul SIDA din Bălţi. Tratamentul antiretroviral pentru pacienţii din RM, inclusiv pentru cei din regiunea transnistreană, este acoperit sută la sută din resursele UNAIDS. La fel şi cheltuielile pentru serviciile de testare la HIV, pentru consiliere, îngrijiri paliative etc. sunt suportate de organizaţia noastră, prin intermediul Programului Naţional pentru Profilaxie şi Combatere a Infecţiei HIV/SIDA. Reprezentanţii Transnistriei sunt implicaţi în majoritatea proceselor de consultanţă naţională, însă coordonarea activităţilor cu autorităţile regiunii de Est rămâne a fi inadecvată", a menţionat Gabriela Ionaşcu, coordonator UNAIDS pentru RM.

Ea consideră că accesul populaţiei la informaţii cu privire la protecţia de HIV/SIDA este o problema majora atât pentru malul stâng, cât şi pentru malul drept al Nistrului şi una dintre soluţii ar fi reintroducerea în şcoli a cursului „Deprinderi de viaţă", care a fost anulat, sub presiunea Bisericii.

„Sistemul de sănătate nu poate suporta toate cheltuielile"

UNFPA a fost prima agenţie care a deschis intrarea ONU în regiunea transnistreană, din 2006. Conform mandatului, agenţia derulează o serie de proiecte în sănătatea reproducerii, inclusiv programe de instruire pentru medicii şi asistentele medicale de acolo. „HIV/SIDA a depăşit limitele unei infecţii, devenind o pandemie în regiunea transnistreană. Motivele? Accesul limitat la serviciile de educaţie şi de prevenţie. Este vorba şi de lipsa unor specialişti bine pregătiţi în domeniu. Posibilităţile limitate pe care le are Centrul HIV/SIDA din Tiraspol şi migraţia necontrolată, mai ales cea de la hotarul cu Ucraina, sunt alte cauze. Regiunea Odesa cu care se limitează Transnistria este una din zonele cu cei mai mulţi HIV infectaţi. De aceea, circulaţia zilnică a tinerilor, mai ales vara la litoral intensifică riscurile de contaminare", a declarat Boris Gîlcă, reprezentant adjunct al Fondului ONU pentru Populaţie în Moldova (UNFPA).

Situaţia dramatică se explică şi prin accesul limitat în zonă a organizaţiilor internaţionale. „Nici măcar agenţiile ONU nu pot ajunge liber acolo. Deplasarea peste Nistru e posibilă doar în baza unor aprobări preventive, cu precizarea datei, scopului vizitei, numelor persoanelor care călătoresc acolo cu care se vor întâlni etc. Puţine acţiuni anti-SIDA se desfăşoară în regiunea transnistreană ce necesită accesul la tehnologii de ultimă oră, instruiri, tratament antiretroviral pentru seropozitivi. Asistenţa externă din prezent e insuficientă şi sistemul de sănătate publică de pe malul stâng al Nistrului nu poate suporta toate cheltuielile. În plus, autorităţile lor centrale sunt închise pentru cooperarea internaţională. Aceste probleme aprofundează criza din sănătatea publică", a mai spus reprezentantul adjunct al UNFPA în RM.

Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului „Fortificarea capacităţilor mass-media transnistrene de a reflecta subiecte social-economice", implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în R. Moldova. Responsabilitatea pentru conţinutul articolului le revine autorilor acestuia. El nu reflectă, în mod necesar, viziunea finanţatorului.

Publicat pe Jurnal.md

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T