- Mariana Şlapac, vicepreşedinta AŞM: „Pentru distrugerea Chişinăului vechi, cineva ar fi trebuit să ajungă după gratii”, Angelina Olaru, 5 iulie 2011, 17:29
- Pandemia HIV/SIDA din Transnistria nu poate fi controlată, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:38
- Bolnavii grav din regiunea transnistreană se tratează la Chişinău, Angelina Olaru, Chisinau/Liudmila Koval, „Profsoiuznie Vesti”, Tiraspol, 23 iunie 2011, 11:33
- Indiferent de cine va câştiga Primăria, activitatea ei va fi periclitată de lupta dintre partide, Antoniţa Fonari pentru Info-Prim Neo, 17 iunie 2011, 11:38
- Care sunt costurile şi pericolele inflaţiei?, Adrian Lupuşor, Centrul Analitic Independent "EXPERT-GRUP", 10 iunie 2011, 11:16
- Toate drumurile noastre sunt încurcate…, Victoria Paşenţeva, Râbniţa/Gheorghe Budeanu, Chişinău, 30 mai 2011, 17:44
Bătuţi de soartă şi de stat
Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.
CJI lansează Raportul anual privind situaţia presei în Republica Moldova în anul 2010
Raportul din 2010 cuprinde cinci capitole care reflectă situaţia în domeniile audiovizualului, presei scrise şi on-line, dar cuprinde, pentru prima dată, şi o analiză a situaţiei presei din regiunea transnistreană.
Primul capitol „Evoluţii şi tendinţe în presa moldovenească în anul 2010", trece în revistă cele mai importante evenimente politice din ţară analizează comportamentul mass-media în campaniile electorale şi face o radiografie a pieţii media.
Capitolul doi este dedicat audiovizualului public şi analizează modul în care au funcţionat Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Companiile publice Teleradio-Moldova şi Teleradio-Găgăuzia, dar şi Teleradio Bălţi. Nu este trecut cu vederea nici comportamentul radiodifuzorilor publici şi al autorităţii de reglementare în audiovizual în timpul celor două campanii electorale din 2010.
Cazurile de încălcare a drepturilor jurnaliştilor, dar şi procesele judiciare intentate acestora, sunt tratate în capitolul trei, „Libertatea de exprimare şi defăimarea în anul 2010", care reflectă situaţia presei din perspectiva respectării dreptului la libertatea de exprimare şi informare a jurnaliştilor.
Capitolul patru, „Libertatea presei în Transnistria", expune cronologic evenimentele locale şi comportamentul mass media din Transnistria, precum şi atitudinea acestora vizavi de evenimentele de la Chişinău.
Ultimul capitol conţine concluziile raportului dar şi pronosticuri pentru 2011 făcute de reprezentanţi ai instituţiilor media din ţară.
Raportul, produs cu suportul financiar al „Civil Rights Defenders", Suedia, este disponibil în limbile română, engleză şi rusă pe www.ijc.md.
