Social

Instituţia defăimării - instrument pentru restricţionarea presei libere

Instituţia defăimării deseori este folosită drept instrument pentru restricţionarea presei libere, constată autorii studiului Libertatea de exprimare şi defăimarea: prevederi legale şi practici reale.
Info-Prim Neo, 25 martie 2010, 15:31

Studiul este un efort comun al Asociaţiei Presei Independente (API) şi a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), şi este finanţat de Fundaţia Soros-Moldova, transmite Info-Prim Neo.

„Studiul acoperă marja de probleme care există în societatea moldovenească în raport cu presa", spune Doina Costin, jurist la CJI, unul din autorii lucrării. „De fapt, am încercat să arătăm cum apare presa în instanţele de judecată atunci când este chemată de reclamanţi. Totodată, vrem să arătăm problemele din cauza cărora deseori suntem condamnaţi la CEDO", a menţionat Doina Costin joi, 25 martie, la o conferinţă. În acelaşi timp, se face o analiză a legislaţiei moldoveneşti, cum respectă aceasta standardele europene.

Ministrul justiţiei, Alexandru Tănase, prezent la conferinţă, a menţionat că libertatea de exprimare şi independenţa justiţiei sunt două elemente principale ale unei societăţi democratice şi a unei guvernări democratice. „8 ani de guvernare comunistă a fost o perioadă negră pentru presa din Republica Moldova. Presa care nu susţinea guvernarea a fost hărţuită", a declarat ministrul justiţiei.

Preşedintele interimar al Asociaţiei Presei Independente, Ion Bunduchi, se refere în studiu la comportamentul presei în aprilie 2009 . „Atunci s-a demonstrat că mulţi au avut lecţia neînvăţată, dar, totodată, unii jurnalişti au şi învăţat o lecţie. Cu părere de rău, mass-media publică a picat examenul şi studiul în cauză ne poate ajuta să susţinem cu brio toate încercările la care sunt expuşi jurnaliştii", a declarat Ion Bunduchi.

Autorii studiului remarcă faptul că într-un proces de defăimare „se ciocnesc" două drepturi fundamentale ale omului: dreptul constituţional la apărarea onoarei şi demnităţii şi dreptul constituţional la libertatea cuvântului şi a mass-media. Ei concluzionează că „jurnalistul responsabil este răspunsul la toate provocările şi tertipurile juridice, inclusiv cele legate de defăimare".

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 

T