Social

R. Moldova instituie amenzi usturătoare pentru aplicarea cenzurii şi împiedicarea activităţii jurnaliştilor

Împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media sau intimidarea persoanei pentru critică, va fi sancţionată cu o amendă în mărime de la 150 la 500 de unităţi convenţionale şi suspendarea din funcţie pe un termen de până la două luni
MONITOR MEDIA, 26 martie 2010, 10:01

Prevederi în acest sens sînt incluse într-un proiect de lege cu privire la completarea Codului penal al R. Moldova , aprobat, vineri, de Parlament . Autorii actului legislativ sînt deputaţii Corina Fusu (PL), Ion Hadârcă (PL) şi Mihai Godea (PLDM).

Potrivit proiectului, în cazul în care împiedicarea activităţii presei sau intimidarea persoanei pentru critică se va face prin folosirea situaţiei de serviciu, vor fi aplicate amenzi în valoare de la 300 la 500 de unităţi convenţionale, cu privare de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o activitate pe un termen de la unu la patru ani.

Proiectul de lege mai prevede pedepsirea actelor de cenzură în mass-media publică. Astfel, pentru denaturarea nejustificată a materialului jurnalistic sau interdicţia nejustificată de a răspândi unele informaţii, impusă de conducerea mass-media publice, se va aplica o amendă de la 300 la 500 de unităţi convenţionale cu privare de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la doi la cinci ani.

Autorii proiectului de lege, citaţi de Moldpres, susţin că noile prevederi urmează să sancţioneze actele de cenzură în mass-media publică, dar şi imixtiunile în activitatea editorială a presei din partea funcţionarilor publici. Proiectul îşi propune excluderea intimidării reprezentanţilor mass-media şi, pe de altă parte, crearea unor condiţii benefice jurnaliştilor pentru relatarea subiectelor de interes public.

© AGENŢIA „MONITOR MEDIA"

 

T