Politic

Declaraţia Şefilor Misiunii UE privind cazul jurnalistului Ernest Vardanyan

Şefii Misiunii UE remarcă cu profundă îngrijorare faptul că lui Ernest Vardanyan i-au fost refuzate până acum aceste drepturi de bază.
Delegaţia UE, 22 aprilie 2010, 10:29

Delegaţia Uniunii Europene emite următoarea declaraţie în numele Şefilor Misiunii Uniunii Europene la Chişinău:

"Şefii Misiunii UE urmăresc cu mare atenţie cazul jurnalistului Ernest Vardanyan, care a fost arestat la 7 aprilie 2010, la Tiraspol. Şefii Misiunii UE reamintesc că drepturile omului şi, în mod particular libertatea de exprimare, precum şi drepturile fundamentale ale deţinuţilor trebuie respectate. Misiunea subliniază faptul că acestea includ dreptul deţinuţilor la consiliere juridică conform propriei alegeri; dreptul de a fi prezenţi sau reprezentaţi de către o persoană aleasă de ei la audierile privind arestul preventiv; cât şi dreptul de a-şi contacta familiile. Şefii Misiunii UE remarcă cu profundă îngrijorare faptul că  lui Уктуые Vardanyan i-au fost refuzate până acum aceste drepturi de bază.

Şefii Misiunii UE subliniază în mod general că detenţia persoanelor fizice în baza faptului că acestea sunt considerate nedorite de către cei care exercită puterea, constituie o încălcare a drepturilor omului şi că arestul preventiv ar trebui să fie permis doar în legătură cu infracţiuni specifice şi concrete. Totodată, Şefii Misiunii UE îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au fost interogaţi recent în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Şefii Misiunii UE reamintesc importanţa societăţii civile pentru dezvoltarea socio-economică şi subliniază că societatea civilă trebuie să lucreze în mod liber şi fără frica de a fi supusă represaliilor arbitrare.

Oficiul Consiliului Europei la Chişinău se aliniază acestei declaraţii".


Chişinău, 21 Aprilie, 2010

 

T