Social

CEDO: Persoanele cu dublă cetăţenie pot deţine funcţii publice în Moldova

Marea Cameră a Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) a pronunţat, marţi, sentinţa în dosarul „Alexandru Tănase vs Moldova" privind deţinerea de către funcţionarii publici a dublei cetăţenii.
Moldova Azi, 28 aprilie 2010, 11:13

Anterior, la 18 noiembrie 2008, Curtea a decis, în unanimitate, că a existat violarea art. 3 Protocolul nr. 1 în privinţa dlui Tănase şi a declarat inadmisibilă cererea din partea lui Dorin Chirtoacă.

După declararea independenţei Republicii Moldova, cetăţenii Moldovei nu aveau dreptul să deţină cetăţenia altui stat. Totuşi, la 5 iunie 2003, Parlamentul Moldovei a modificat Legea cetăţeniei şi a acordat cetăţenilor moldoveni dreptul la pluralitatea de cetăţenii.

În decembrie 2005, Alexandru Tănase a obţinut paşaport românesc şi a făcut public faptul că deţine cetăţenia română. Tănase este membru al Partidului Liberal Democrat şi în prezent deţine funcţia de ministru al Justiţiei în coaliţia de guvernare. În cadrul alegerilor parlamentare din aprilie 2009 şi iulie 2009, el a fost ales deputat în Parlament.

La 10 aprilie 2008, Parlamentul Moldovei a adoptat 3 amendamente la legislaţia electorală, care presupun: creşterea pragului electoral de la 4 la 6 procente, interzicerea blocurilor electorale şi a coaliţiilor şi interzicerea persoanelor deţinătoare de dublă sau multiplă cetăţenie să devină membri ai Parlamentului.

Mai multe organizaţii internaţionale, inclusiv Consiliul Europei, Comisia Consiliului Europei împotriva Rasismului şi Intoleranţei („ECRI"), Comisia de la Veneţia şi oficiali internaţionali şi-au exprimat îngrijorarea în privinţa amendamentelor referitoare la cetăţenia dublă şi multiplă şi au recomandat revizuirea legislaţiei.

În luna noiembrie 2008, CEDO i-a dat câştig de cauză lui Tănase, calificând drept discriminatorie norma care le interzice persoanelor cu dublă cetăţenie să deţină funcţii publice. Curtea i-a acordat atunci despăgubiri în valoare de 3 mii 860 de euro.

În februarie 2009, Guvernul Greceanîi a solicitat Marii Camere a CEDO să reexamineze hotărârea.

La 27 aprilie, Marea Cameră a Curţii a constatat, din nou, că prevederile care interzic deputaţilor aleşi, care deţin cetăţenie multiplă, să fie membri ai Parlamentului, sunt disproporţionate şi a considerat, în unanimitate, că a existat violarea art. 3 Protocolul nr. 1 la CEDO (dreptul la alegeri libere).

Curtea a obligat Republica Moldova (Guvernul) să-i achite lui Alexandru Tănase (ministrul Justiţiei) 8 mii 882 euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Potrivit statisticilor, în perioada 1991-2001între 95 mii 300 mii de moldoveni au obţinut cetăţenie română, iar în februarie 2007, circa 800 mii de moldoveni aveau cereri pendinte pentru cetăţenia română.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md)

 

T