Politic

Refuzul Ministerului Justitiei de a-l inregistra pe Vasile Tarlev presedinte al UCM incalca legea - Gheorghe Amihalachioaie

Consiliul politic al Uniunii Centriste din Moldova (UCM) a apreciat drept "incalcare de lege" refuzul Ministerului Justitiei de a-l inregistra pe Vasile Tarlev presedinte al formatiunii.
INFOTAG, 29 ianuarie 2009, 17:10

Chisinau, 29 ianuarie ( INFOTAG ). La conferinta de presa de joi de la agentia INFOTAG, membrul Consiliului politic, avocatul Gheorghe Amihalachioaie, a spus ca UCM a trimis o declaratie tuturor misiunilor diplomatice acreditate in Moldova.

Avocatul a amintit ca prima data ministerul a refuzat sa-l inregistreze pe Vasile Tarlev ca presedinte sub pretextul ca Congresul l-a ales prin vot deschis, si nu inchis. A trebuit sa desfasuram un congres repetat la care, prin vot inchis, Tarlev a fost ales ca presedinte al partidului.

El considera ca refuzul reprezinta o marturie ca Partidul Comunistilor de la guvernare se teme de autoritatea ex-premierului Tarlev si, din aceasta cauza, ii pun piedici de fiecare data.

In opinia lui Amihalachioaie, anume din aceasta cauza la 24 ianuarie, sub conducerea prim-viceprim-ministrului, ministru al economiei si comertului, Igor Dodon, 95 de directori de intreprinderi l-au demis pe Tarlev din functia de presedinte al Asociatiei Nationale a Producatorilor din Moldova.

Membrul UCM considera ca asemenea actiuni din partea conducerii vorbesc despre marea autoritate personala a lui Tarlev, acre, in opinia lui Amihalachioaie, se bucura de respectul cetatenilor Moldovei.

"Zilnic noi primim nenumarate declaratii ale cetatenilor care isi arata dorinta de a intra in UCM pentru a-l sustine pe Tarlev", a spus acesta.

La intrebarea corespondentului INFOTAG daca pe listele UCM va figura numele lui Tarlev, Amihalachioaie a spus ca, deocamdata, Consiliul politic nu a discutat detaliat lista cu care va merge la alegeri.

"Personal, cred ca Tarlev, ca persoana fizica, va fi prima pe lista UCM", a spus Amihalachioaie, care considera ca la alegeri partidul va obtine 25-30% din voturile alegatorilor.

Referindu-se la persecutiile asupra lui Vasile Tarlev, avocatul a mentionat ca in Moldova nimic nu se face fara acordul sau indicatia directa a presedintelui Vladimir Voronin.

"Nici ministrul economiei Igor Dodon, nici ministrul justitiei Vitalie Pirlog nu decid nimic fara acordul presedintelui tarii", a conchis Gheorghe Amihalachioaie.

T