Economic

Painea ieftina nu ajunge in toate magazinele

Painea ieftina nu ajunge in toate magazinele. Vanzatori si administratori de unitati comerciale spun ca societatea Franzeluta continua sa le livreze productia la aceleasi preturi, in timp ce producatorul de stat sustine ca a operat, incepand cu 1 februarie, reduceri pentru trei tipuri de paine.
Info-Prim Neo, 2 februarie 2009, 16:55

2009-02-02/15:09/ Chisinau (IPN) „In ziua de 1 februarie am avut mari neplaceri. Cumparatorii intrebau de paine ieftina, pe carte noi nu o aveam. Au fost scrise o multime de plangeri, pe care noi le vom adresa mai departe", a spus Maria Plesca, administratoarea unui magazin alimentar din Chisinau. Aceleasi nemultumiri au fost exprimate si de alti administratori de unitati comerciale, solicitati de Info-Prim Neo.

„SA Franzeluta a operat reducerile de pret de care s-a vorbit. Magazinele noastre specializate au afisate preturi noi. Daca alte magazine vand painea la preturi vechi, inseamna ca incalca legislatia. Nu putem raspundem pentru ele", a comentat situatia Eugen Baleca, directorul SA „Franzeluta".

Unii vanzatori sustin ca ieftinirea unor tipuri de paine a fost precedata de o scumpire la produsele impletite. Astfel, la 27 ianuarie, colacii s-au scumpit cu 75 de bani, de la 3,50 la 4,25 lei/bucata. Pe de alta parte, in aceste magazine, paine ieftina este foarte putina. „Nu ajunge paine, lumea se cearta, stand in rand. Daca pana la sfarsitul anului primeam trei lazi de paine, acum primim doar o lada, care se vinde in cateva clipe", spune Nadejada Garaz, operatoare la un supermarket din Chisinau.

SA Franzeluta este o intreprindere cu capital de stat, iar ponderea painii sociale este de circa 40 la suta din intregul volum de productie. Incepand cu 1 februarie, in magazinele SA Franzeluta au fost afisate preturi noi la trei tipuri de paine. Painea "Chisinau" s-a ieftinit de la 1,90 la 1,50 lei, painea "Codru" - de la 2,05 la 1,50 lei si "Painea Alba" - de la 1,75 la 1,30 lei/bucata.

T