Politic

AIE va adopta o poziţie consolidată în privinţa decretului lui Ghimpu

Alianţa pentru Integrare Europeană se va întruni sâmbătă, 26 iunie, pentru a discuta situaţia creată în urma semnării decretului privind ziua de 28 iunie.
Moldova Azi, 25 iunie 2010, 17:35

Anunţul a fost făcut de premierul Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, care a criticat modul în cade a fost emis decretul în cauză.

„Din păcate, o problemă care vizează întreaga societate a fost trecută pe linie de partid, la capitolul campanie electorală. Era absolut necesar ca înainte de a lua o asemenea decizie să fie consultată societatea per-ansamblu, dar să fie şi o discuţie serioasă în cadrul Alianţei", a spus Filat.

El a anunţat că sâmbătă va avea loc o şedinţă a AIE, în urma căreia va fi adoptată o poziţie consolidată a acesteia vizavi de acest subiect. „Este absolut necesar ca, începând din această zi, să acţionăm foarte şi foarte responsabil, în primul rând, pentru a menţine unitatea AIE", a declarat Filat.

În acelaşi timp, opoziţia comunistă consideră decretul lui Ghimpu drept o sfidare a majorităţii poporului moldovenesc şi „demonstrare a revanşismului fascist din timpul lui Antonescu". PCRM, care boicotează şedinţele parlamentului din luna martie, cheamă grupurile parlamentare să se întrunească luni, în şedinţă, pentru a-l demite pe Ghimpu. „Fracţiunea Partidului Comuniştilor face apel la toate fracţiunile parlamentare să demonstreze unitate şi determinare de a se convoca luni, 28 iunie în cadrul unei şedinţe extraordinare a Parlamentului cu un singur subiect pe agenda acesteia şi anume - demiterea lui Mihai Ghimpu din funcţia de preşedinte al Parlamentului", se spune într-o adresare a PCRM.

Vineri, PCRM a contestat la Curtea Constituţională decretul lui Ghimpu, acuzând că ar fi încălcate cel puţin 13 articole din Constituţie.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova califică decizia Republicii Moldova de a institui "Ziua Ocupaţiei Sovietice" drept un element al "unei campanii politice premeditate, îndreptată împotriva parteneriatului ruso-moldovean".

Pe de altă parte, Mihai Ghimpu a declarat presei că nu este dispus să cedeze. „Nu înseamnă că dacă suntem o alianţă Partidul Liberal (al cărui preşedinte este n. r.) trebuie să alerge permanent după cum vor ei. Avem şi noi programul nostru. La Moscova du-te, flori depune, dar acorduri nu semna că nu le place o limbă, că nu aşa se numeşte", a declarat Ghimpu, criticându-şi colegii din Alianţă

Amintim că preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu a decretat ziua de 28 iunie 1940 drept zi a ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist.

Potrivit decretului, această zi urmează a fi comemorată anual. Autorităţile publice vor fi obligate să renunţe la acţiunile distractive în masă, iar în instituţiile de învăţământ şi taberele de odihnă va fi organizată o oră a memoriei.

Totodată, Ghimpu a recomandat primăriei Chişinău să instaleze, în Piaţa Marii Adunări Naţionale un monument în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi a regimului totalitar comunist.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).

 

T