Politic

AIE a identificat o poziţie comună privind decretul lui Ghimpu, în lipsa PL

PLDM, PDM şi AMN au discutat sâmbătă, în absenţa PL, o poziţie comună vizavi de decretul lui Mihai Ghimpu privind ziua de 28 iunie.
Moldova Azi, 26 iunie 2010, 20:39

"Am ajuns la identificarea unei poziţii comune, dar pe motiv de corectitudine, ţinând cont că nu toate componentele Alianţei s-au prezentat la şedinţă, aceasta va fi anunţată la şedinţa AIE, în componenţă completă", a declarat liderul democraţilor Marian Lupu. Această unitate de idei este orientată spre menţinerea şi consolidarea AIE, a adăugat el.

Întrebaţi de ziarişti dacă vor cere anularea decretului, cei trei lideri au menţionat că acesta a fost deja contestat de către comunişti la Curtea Constituţională, care îşi va expune poziţia. În acelaşi timp, ei au menţionat că, potrivit unor jurişti, acest decret ar fi anticonstituţional.

În acelaşi timp, cei trei lideri ai AIE s-au arătat deranjaţi de faptul că PL nu a participat la şedinţă. "Este absolut firesc ca atunci când apar asemenea situaţii să fie discutate, a declarat liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, care a adăugat că "a fost o decizie unilaterală a celor care deţin preşedinţia AIE, ca şedinţa să fie amânată pentru luni". Filat a menţionat că potrivit unui regulament intern, atunci când cel puţin o parte componentă a AIE cere desfăşurarea unei şedinţe, Alianţa trebuie să se întrunească.

La rândul său, liderul AMN, Serafim Urechean a criticat faptul că Ghimpu a luat decizia privind semnarea decretului de o manieră solitară. "Şi-a asumat responsabilitatea, a declarat că nu s-a consultat cu celelalte componente, ceea ce noi considerăm incorect. Ghimpu şi-a asumat responsabilitatea şi trebuie să răspundă în faţa societăţii şi a AIE", a mai spus Urechean.


© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).

 

T