Politic

Cineva din Moldova zădărăşte intenţionat „ursul" rus

Ziua ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist în Moldova a devenit practic un fapt împlinit, după ce preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu, a semnat decretul care dă lumină verde organizării ceremoniilor respective peste câteva zile, la 28 iunie.
Denis CENUŞĂ, 28 iunie 2010, 14:58

Autorii adevăraţi ai decretului, ideologii cu viziuni „unioniste" ai formaţiunii liberale, pentru care pledează latent şi Ghimpu, au prevăzut reacţii dure. Cu toate acestea, nimeni nu s-a aşteptat la un impact atât de puternic pe plan local, dar mai ales extern.

Acţiunile liberalilor au început să aibă rezonanţă şi la Moscova, care până nu demult era mai degrabă indiferentă faţă de agenda politică internă din Moldova, începând cu condamnarea comunismului şi terminând cu neparticiparea la „parada" cu ocazia celebrării a 65 de ani de la Marea Victorie. Posibil, „ursul" rus ar fi fost mai blând, dar Ghimpu a întors roata timpului şi a redat politicii interne moldoveneşti nuanţele anilor '90. Dubla lovitură în imaginea Rusiei a fost posibilă prin comasarea evenimentelor din 1940 şi celor legate de trupele militare ruseşti, care staţionează ilegal în regiunea transnistreană. Diplomaţia rusă a descris deja iniţiativa preşedintelui interimar al Moldovei drept „aventură" şi „experiment în sfera istoriei politice". Dacă preşedinţia moldoveană nu va da înapoi, vocile oficialilor ruşi prognozează „distrugerea mecanismelor de menţinere a stabilităţii pe Nistru". Drept urmare a acestui decret, Moscova întrezăreşte „confruntări pe arena politică", dar şi anumite „antagonisme în cadrul multinaţionalei societăţi moldoveneşti".

Ghimpu joacă pe cont propriu

Liderul liberalilor a recunoscut că nu a găsit de cuviinţă să consulte decretul cu partenerii de coaliţie şi a argumentat acest gest ca răspuns la alegerea lui unui liberal-democrat în fruntea Consiliului Municipal de Chişinău fără încuviinţarea prealabilă a fracţiunii liberale. Justificarea lui Ghimpu nu face faţă criticii, deoarece „decretul despre ocupaţia sovietică" depăşeşte hotarele politicii interne şi în mod normal necesita consimţământul întregii Alianţe pentru Integrare Europeană. Liderii celorlalte partide de la guvernare, legaţi de angajamente politice comune, l-au scăpat de sub control pe Mihai Ghimpu, care în mod decisiv croieşte în opinia publică „o platforma ideologică" pentru viitoarea campanie electorală a propriei formaţiuni. Potrivirea acestui moment are o semnificaţie strategică pentru liberali, care „retrogradaţi" în sondaje caută să se reafirme. Acţionând în cunoştinţă de cauză,

Ghimpu a dorit să ia „laurii" din mâna lui Filat, care „atentează" deschis la electoratul „filoromân" şi anti-rus, preluând discursul istorico-politic îmbibat în toată activitatea Partidului Liberal. Neobservat pentru ceilalţi, dar rivalitatea dintre Ghimpu şi Filat are loc şi la nivelul politicilor promovate în stat. Dacă primul este sentimental şi romantic, atunci al doilea se caracterizează prin atitudine raţională şi pragmatică . Ambii actori vor să cucerească pe termen lung segmentul de dreapta al electoratului moldovenesc, utilizând pe alocuri instrumente identice, ceea ce trezeşte invidia reciprocă şi încurajează acţiunile pripite, deseori din partea liberalilor.

Iniţiativa lui Ghimpu trage din urmă şi alte componente, care tensionează adiţional atmosfera. Or, în decretul său şeful interimar al statului pune în mişcare un fel de „verticală a puterii", adăugând-o în schemă şi pe Primăria Chişinăului administrată de echipa lui Chirtoacă, nepotul lui Ghimpu şi vicepreşedintele PL. Deschis şi fără rezerve, decretul prevede implicarea Primăriei capitalei în organizarea unei serii de festivităţi prilejuite de „Ziua ocupaţiei sovietice" din 28 iunie. Încercând să influenţeze executivul municipal, Ghimpu recurge la această pârghie pentru a utiliza resursele administrative locale în vederea realizării iniţiativei sale, în lipsa sprijinului din partea Guvernului şi a legislativului. În teorie, ceea ce întreprinde preşedintele parlamentului poate fi calificat ca şi tentativă de ingerinţă a puterii centrale în afacerile administraţiei publice locale. Deşi despre aceasta nu se discută în public, probabil pentru a nu discredita Alianţa, dar incontrolabil au loc ingerinţe regulate ale Preşedinţiei RM în treburile Primăriei Municipiului Chişinău, favorizate de interdependenţa şi relaţionarea politică existentă „de sus în jos".

Tabăra liberală priveşte lucrurile simplist în comparaţie cu PLDM, PDM sau chiar AMN. Or, liberal-democraţii depun eforturi maxime pentru a atrage investiţiile străine (inclusiv cele ruse) sau pentru a menţine viabilitate relaţiilor economice şi comerciale cu Rusia, de care Moldova mai depinde şi din punct de vedere energetic. Democraţii sunt nevoiţi să aibă o retorică pro-rusă pentru a-i marginaliza pe sectorul de stânga pe comuniştii deocamdată invincibili. Formaţiunea lui Serafim Urechean nu poate să admită comportamentul provocator al liberalilor, deoarece riscă astfel să-şi reducă şi mai mult auditoriul de centru a spectrului politic autohton. Cu toate acestea, pentru a nu compromite „referendumul", cele trei formaţiuni evită să se despartă de povara „liberală".

„Ursul" rus agitat de „Ghimpii" moldoveneşti

Nemulţumirea Federaţiei Ruse a răbufnit într-un moment nepotrivit, după ce (ne)intenţionat Ghimpu a atacat-o dublu, pentru faptele din 1940 şi cele din perioada post-sovietică. Or, Uniunea Europeană spre care râvneşte asiduu Chişinăul deblochează reuşit relaţiile cu partenerii ruşi după numeroasele crize din ultimii ani (crizele gazelor cauzate de disensiunile ruso-ucrainene sau cele ruso-beloruse; războiul din Caucazul de Sus; divergenţele Moscovei cu statele baltice şi Polonia lui Kazinscky), încercând să beneficieze de atitudinea binevoitoare a Rusie. Aceasta îi poate asigura şi resursele necesare pentru a accelera relansarea economică, dar şi un partener acceptabil în politica internaţională.

Obiecţiile principale la adresa Moldovei pot parveni de la Germania, mai puţin de la Franţa sau Polonia, care recent s-au adunat împreună cu Rusia pentru a discuta la Paris agenda politică europeană, inclusiv securitatea Europei. Asta pentru că prin acţiunile sale, Chişinăul periclitează încercările partenerilor europeni, în frunte cu Germania, de a ridica reglementarea transnistreană la un nivel calitativ nou. Argumentul europenilor ar putea fi că, în timp ce din bani europeni sunt finanţate măsurile de restabilire/consolidare a încrederii între cele două maluri, unii liderii moldoveni acţionează împotriva acestei logici.

Despre eventuala deteriorare a climatului pe Nistru drept urmare a „decretului lui Ghimpu", Ministerul rus de Externe a avertizat în demersul său către Alianţa pentru Integrare Europeană, concomitent remis şi Bruxelles-ului pe cale diplomatică. Moscova apelează public la celelalte elemente ale Alianţei cu cerinţa subtilă de a „izola" mişcările liberalilor, care ameninţă parteneriatul moldo-rus şi care ar conduce la divizarea societăţii moldoveneşti. În realitate, poziţia declarată de oficialii ruşi nu vizează în mod prioritar grija faţă de coeziune în interiorul poporului moldovenesc sau un dialog constructiv cu Alianţa pentru Integrare Europeană, ci mai degrabă interesele sale geo-strategice şi geo-politice în regiune. Altminteri, Moscova ar fi trebuit să fie indulgentă faţă de Chişinău în problema creditului de 500 mln. dolari (redus până la 100-150 mln. dolari) promis guvernării comuniste şi refuzat Alianţei pentru Integrare Europeană, într-un context extrem de sever pentru ţara aflată iniţial la câţiva paşi de a falimenta. Pretinsa atitudine pozitivă faţă de Moldova putea fi demonstrată şi la capitolul energetic, unde consumatorii moldoveni depind 100% de gazul rusesc din ce în ce mai scump, iar în mod primordial în gestionarea conflictului transnistrean.

Într-adevăr revoltarea autorităţilor ruse urmăreşte cu totul alte scopuri. Pe lângă atenţionarea Bruxelles-ului s-a ţintit în liberalii „unionişti", transformaţi momentan atât în duşmani inamici ai relaţiilor amicale cu Rusia, cât şi în inamici ai „statalităţii moldoveneşti" şi ai unor categorii largi de populaţie. Reacţia rusească dă un suflu proaspăt politicii moldoveneşti şi oferă o „mână de ajutor" partidelor pro-ruseşti şi anti-liberale. Indirect, critica împotriva lui Ghimpu a ricoşat în toată Alianţa, care se grăbeşte să repară urgent gafele liberalilor.

În orice caz se pare că liderul Partidului Liberal este pregătit pentru a juca în „ruleta rusească". De fapt, Ghimpu nu are ce pierde, spre deosebire de ce celelalte componente ale guvernării liberal-democrate. Or, PLDM nu poate dezaproba ferm acţiunile preşedintelui interimar, deoarece poate determina migrarea către PL a electoratului atras de retorica „filoromână". Iar democraţii deja s-au desolidarizat de iniţiativa liberalilor, consideraţi principala sursă care înrăutăţeşte dialogul cu Moscova şi pune în pericol viabilitatea politică a formaţiunilor care se prezintă în preajma lor.

 

 

T