Politic

PMU va boicota şedinţele parlamentului, dacă nu va fi pusă în discuţie demiterea lui Ghimpu

Cei trei deputaţi din Partidul Moldova Unită (PMU) vor boicota şedinţele parlamentului, dacă nu va fi pusă în discuţie demiterea lui Mihai Ghimpu, urmare a decretului semnat de acesta privind Ziua de 28 iunie şi retragerea armatei ruse.
Moldova Azi, 29 iunie 2010, 15:17

Această declaraţie a fost făcută marţi, 29 iunie de către liderul PMU, Vladimir Ţurcan, care a menţionat că decretul preşedintelui interimar este periculos pentru societatea moldovenească şi pentru existenţa Republicii Moldova ca stat.

Ţurcan a spus că deputaţii PMU vor absenta şi de la următoarele şedinţe, dacă propunerea lor nu va fi examinată.

Liderul PMU a calificat decretul lui Ghimpu drept un „act de extremism politic care a adus mai multe provocări negative în societate". Ţurcan a spus că Ghimpu şi-a depăşit atribuţiile de serviciu, aducând deservicii societăţii prin polarizarea şi acutizarea crizei politice, afectarea relaţiilor cu Rusia, dar şi prin consecinţele negative asupra reglementării transnistrene.

Ţurcan, care a fost ambasador în Rusia, a spus că acest stat va adopta „decizii politice şi economice dure" în raport cu Republica Moldova, dacă decretul nu va fi abrogat.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a decretat săptămâna trecută ziua de 28 iunie drept Zi a ocupaţiei sovietice şi a cerut retragerea urgentă a armatei ruse de pe teritoriul ţării. Decretul său a provocat tensiuni în rândul clasei politice de la Chişinău, inclusiv în cadrul AIE, precum şi un comentariu dur din partea Ministerului rus de Externe.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).

T