Politic

Fiecare al zecelea candidat inregistrat la functia de deputat are dubla cetatenie

88 din cei 921 de candidati la functia de deputat, care figureaza pe listele celor noua partide inregistrate pina acum de Comisia Electorala Centrala (CEC) in calitate de concurenti electorali, detin cetatenia altor state, iar alti 82 de candidati au depus cerere pentru a obtine si cetatenia altor state.
INFOTAG, 11 februarie 2009, 17:22

Chisinau, 11 februarie ( INFOTAG ). Dupa cum relateaza agentia INFOTAG, lider la capitolul candidati cu dubla cetatenie este Partidul Liberal - 22 persoane (una are cetatenia Rusiei, iar restul - a Romaniei). Alti 9 candidati din partea Partidului Liberal au declarat la CEC ca au depus cereri pentru a dobindi cetatenia altei tari.

Partidul Liberal Democrat din Moldova are in lista doua persoane ce detin dubla cetatenie, iar 31 sint pe cale de a o obtine; la Partidul Democrat - sase detin, sase sint pe cale de a o obtine; la Alianta "Moldova Noastra" - 12 detin, 14 sint pe cale de a o obtine; la Partidul Social-Democrat - noua detin, patru sint pe care de a o obtine; la Uniunea Centrista din Moldova - 12 detin, trei au depus actele in vederea obtinerii; la Partidul Comunistilor - cinci persoane detin (patru a Romaniei, una a Bulgariei), una este pe cale de a obtine; la Partidul Popular Crestin-Democrat - sapte detin, zece sint pe cale de a obtine si la Miscarea "Actiunea Europeana" - 13 detin, iar 10 au depus actele in vederea obtinerii acesteia.

Legislatia in vigoare a Republicii Moldova interzice persoanelor cu dubla cetatenie sa detina functia de deputat, dar le permite sa candideze. Daca devin deputati, persoanele respective trebuie sa decida: sau refuza la mandat, sau initiaza procedura de refuzare la cea de-a doua cetatenie.

T