Social

Ziarul găgăuz „Ana Sözü” a ajuns pe Elbrus

Unicul ziar din lume editat în limba găgăuză „Ana Sözü” („Cuvântul matern”), editat la Comrat, a ajuns pe Elbrus după ce un grup de cinci alpinişti din R. Moldova, printre care şi Ana Zanet, a escaladat piscul la 7 august, transmite Agenţia Monitor Media.
MONITOR MEDIA, 9 august 2010, 14:40

Ana Zanet este fiica redactorului-şef al ziarului „Ana Sözü" - Todor Zanet.

Solicitat de Agenţia Monitor Media, Todor Zanet a comunicat că a primit un SMS de la fiica sa la 7 august - în momentul când Ana se afla pe pisc, la altitudinea de 5642 de metri de asupra nivelului mării. În mesaj, Ana afirma că pe pisc este o ceaţă densă, iar la o sută de metri mai jos - soare. „Fiica mea a ţinut neapărat să ia pe Elbrus şi un exemplar de ziar, pe lângă drapelul autonomiei găgăuze, care a fost arborat pe munte", spune Todor Zanet.

„Acum aşteptăm alte mesaje de la Ana, care, din informaţiile pe care le deţinem, ar fi trebuit deja să se afle la poalele munţilor", spune jurnalistul.

Todor Zanet are două fiice - Natalia şi Ana - ambele fiind pasionate de alpinism. Ana, în vârstă de 26 de ani, este de profesie desinger.

Muntele Elbrus (altitudine 5.642 metri deasupra nivelului mării) este considerat cel mai înalt munte din Caucaz, dar unii geografi apreciază că ar fi şi cel mai înalt munte din Europa. Muntele Elbrus este situat în Republica Kabardino-Balkaria din Rusia.

„Ana Sözü" este unicul ziar din lume care se editează în limba găgăuză. A fost fondat în 1988 şi, de atunci, este redactat de jurnalistul Todor Zanet. Acum ziarul înscrie un tiraj de 2,5 mii de exemplare. „Ana Sözü" are un volum de opt pagini, formatul A3, şi apare o dată pe lună.


© AGENŢIA „MONITOR MEDIA"

 

T