Politic

CEC recunoaste ca problema dreptului la vot a moldovenilor aflati peste hotare exista

Comisia Electorala Centrala (CEC) recunoaste ca problema dreptului la vot a moldovenilor aflati peste hotare exista, dar sustine ca, in prezent, nu are posibilitate legala de a deschide sectii de votare in tarile in care Moldova nu are reprezentante diplomatice, transmite DECA-press.
DECA-press, 16 februarie 2009, 17:30

„CEC reitereaza imposibilitatea legala de a constitui sectii de votare in strainatate, altele decat cele de pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Republicii Moldova", se spune intr-un comunicat oficial al CEC, care face trimitere la prevederile Codului Electoral.

Totodata, CEC afirma ca „este necesara introducerea unor prevederi legislative care ar stabili procedura constituirii sectiilor de votare in statele unde se afla cetateni moldoveni cu drept de vot, dar in care nu sunt reprezentante oficiale ale Republicii Moldova".

„Doar in acest caz CEC ar dispune de un mecanism legal de organizare a alegerilor in statele care nu au misiuni diplomatice sau oficii consulare ale Republicii Moldova. Totodata, CEC subliniaza ca modificarea legislatiei electorale nu intra in competenta sa", se mai spune in documentul citat.

T