Politic

Guvernul face recurs la Marea Camera CEDO in privinta alegerii moldovenilor cu cetatenie multipla

Guvernul de la Chisinau a solicitat Marii Camere a Curtii de la Strasbourg sa re-examineze decizia care constata ca legea moldoveneasca care interzice alegerea persoanelor cu cetatenie multipla in functii publice nu este justificata si proportionala.
Info-Prim Neo, 18 februarie 2009, 17:22

2009-02-18/10:14/ Chisinau (IPN)  Reprezentantul Guvernului R. Moldova la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), Vladimir Grosu, a declarat pentru Info-Prim Neo ca cererea a fost depusa la CEDO in seara zilei de 17 februarie. Termenul limita pentru solicitarea re-examinarii expira miercuri, 18 februarie.

Potrivit agentului guvernamental, un comitet din 5 judecatori CEDO va studia daca recursul intruneste criteriile pentru a fi examinat de Marea Camera.

Legea 273 a fost contestata de catre Dorin Chirtoaca, primar de Chisinau si de catre juristul Alexandru Tanase, consilier municipal, care si au cetatenie romana. La 18 noiembrie CEDO a facut publica hotararea in cauza Tanase si Chirtoaca versus R. Moldova.

Conform cercetarilor CEDO, Moldova este unica tara din cadrul Consiliului Europei care, desi permite multipla cetatenie, interzice persoanelor ce o detin sa fie eligibile pentru functii publice, inclusiv pentru functia de deputat in Parlament. Acest lucru este surprinzator in special pentru ca in 2002 si 2003 Guvernul a permis multipla cetatenie, fara a mentiona despre eventuale restrictii aduse drepturilor politice, a spus la o conferinta de presa la Agentia Info-Prim Neo, acum trei luni, avocatul celor doi reclamanti, Janeta Hanganu.

T