Politic

PLDM invinuieste organele de forta ca se implica ilegal in procesul politic...

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) sustine ca implicarea ilegala a organelor de forta in procesul politic se intensifica.
INFOTAG, 19 februarie 2009, 17:20

Chisinau, 19 februarie ( INFOTAG ). La conferinta de presa sustinuta miercuri seara, secretarul general al PLDM Victor Rosca a comunicat ca masina in care se afla a fost retinut de un echipaj al politiei rutiere si escortat la Comisariatul General de Politie Chisinau.

"Noi ne intorceam de la tipografia de unde ridicasem materialul publicitar cu sigla PLDM. Politistii au vrut sa perchezitioneze automobilul din motiv ca vor sa vada daca materialele din masina corespund cu cele declarate in foaia de parcurs. La rindul sau, seful politiei municipale, Iacob Gumenita, a declarat ca detine informatii precum ca materialele publicitare ar fi false", a comunicat Rosca. Avocatul Vitalie Nagacevschi, membru PLDM, care a mers la politie, a cerut colaboratorilor politiei sa intocmeasca un proces verbal de perchezitie.

"Neavind nici o baza legala pentru intocmirea procesului verbal, politistii au refuzat sa o faca si l-au eliberat pe Victor Rosca, dupa ce i-au cerut in scris explicatii privind circumstantele in care a avut loc retinerea", a precizat Nagacevschi.

Membrii PLDM au precizat ca acesta este deja al treilea caz de la inceputul saptaminii curente, cind organele de forta se comporta abuziv fata de PLDM.


 

...IAR MAI RESPINGE AFIRMATIILE PARTIDELOR DE OPOZITIE PRIVIND IMPLICAREA COLABORATORILOR SAI IN CAMPANIA ELECTORALA

Chisinau, 19 februarie ( INFOTAG ). Ministerul Afacerilor Interne al Moldovei a respins afirmatiile partidelor de opozitie privind implicarea colaboratorilor sai in campania electorala pentru alegerile parlamentara. Despre aceasta se spune in declaratia MAI citata de INFOTAG.

In ajun mai multe partide de opozitie au depus o plingere la Comisia Electorala Centrala precum ca colaboratorii MAI impiedica intrunirile electorale cu alegatorii, provoaca conflicte la intilnirile la care participa reprezentantii opozitiei, impiedica desfasurarea campaniei electorale si distribuirea materialelor electorale.

La rindul sau, MAI si-a exprimat ingrijorarea "fata de frecventele incercari de discreditare intentionata a organelor de politie, de acuzatiile raspindite in adresa colaboratorilor MAI privind implicarea lor in campania electorala".

"Luind in considerare tensiunea emotionala a campaniei electorale, Ministerul Afacerilor Interne nu exclude faptul ca in multe "cazuri cunoscute" este vorba sau de dezinformarea intentionata, sau de provocarile orientate spre crearea unei imagini umilitoare a politiei, precum si a calitatii standardelor democratice din Republica Moldova", se spune in declaratie.

MAI subliniaza ca "misiunea sa in cadrul alegerilor parlamentare tine exclusiv de asigurarea securitatii cetatenilor si respinge categoric orice forme de implicare de partea unor sau altor concurenti politici".

"MAI constientizeaza ca o asemenea implicare nu aduce autoritate nici unei formatiuni politice si nu ofera mai multe sanse in goana electorala", se spune in declaratie.

Ministerul Afacerilor Interne cheama toti concurentii politici "sa se abtina de la politizarea intentionata a activitatii organelor de drept".

T