Economic

Compania chineză NK Allfriends INT'I Business Consulting Limited va investi în Moldova cel puţin 500 mln USD

Compania va investi în proiecte ce ţin de exportul vinului moldovenesc în China, marketing, medicină, sănătate, construcţii municipale etc.
Info-Prim Neo, 28 octombrie 2010, 11:47

„Suma de investiţii trebuie să sporească treptat şi pe etape. Programul nostru de investiţii în Republica Moldova este încă în faza de elaborare. Primul pas al planului de investiţii constituie nu mai puţin de 500 de milioane de dolari SUA. Considerăm că volumul iniţial nu este mare, dar odată cu sporirea încrederii din partea acţionarilor, investiţia va creşte treptat", a declarat într-un interviu pentru Info-Prim Neo directorul companiei, Shi Yan Lin.

Potrivit directorului chinez, planurile de investire în Moldova iau în calcul aşezarea ei geografică între CSI şi UE, reprezentând un punct de sprijin între două economii majore cu o importanţă enormă în dezvoltarea economiei mondiale. „Plus la toate, Republica Moldova oferă în practică facilităţi pentru investotorii străini. De aceea, pentru orice investitori cu calităţi de analiză, Moldova va fi atractivă", a spus Shi Yan Lin.

El apreciază că, în medie, perspectivele de investiţii în Republica Moldova sunt foarte promiţătoare, inclusiv din punct de vedere al securităţii acestora. În acelaşi timp, „în calitate de om de afaceri, aş dori ca politica economică a Republicii Moldova să fie cât mai clară, iar guvernul să fie mai stabil. Aceasta este cheia principală de evaluare a riscului în procesul de investire în Moldova şi principalul criteriu de analiză pentru mulţi investitori", a afirmat managerul NK Allfriends INT'I Business Consulting Limited.

Rugat să-şi expună impresiile pe care şi le-a formulat despre Moldova şi moldoveni, despre şansele şi capacităţile lor pentru un eventual „salt chinezesc" sub aspect economic şi voinţa de a ajunge să trăiască normal într-un viitor previzibil, la ei acasă, Shi Yan Lin a aspus: „Sincer vorbind, cu încă 5 ani în urmă nu ştiam de existenţa Republicii Moldova. Acum, însă, tot mai mulţi chinezi au aflat despre Moldova. În timpul diferitelor activităţi organizate de ambasada Republicii Moldova în China, am fluat cunoştinţă de anumite lucruri specifice ce ţin de Republica Moldova. Atunci am aflat că eroul din filmul vizionat în copilărie, „Ştefan cel Mare", este, de fapt, domnitorul Moldovei. Am aflat că un moldovean, Nicolae Milescu Spătaru, în cartea sa „Descrierea Chinei" a prezentat China pentru întreaga lume. Aş dori ca Republica Moldova să poată promova mai mult istoria şi cultura proprie, ca mai muţi oameni să cunoască mai multe despre Moldova. Din câte cunosc, Moldova este deschisă spre cooperare economică externă şi cred că relaţiile economice dintre Moldova şi China vor juca un rol activ în promovarea şi dezvoltarea economică a Moldovei. La rândul său, dezvoltarea economiei va duce la creşterea nivelului de trai şi prosperarea populaţiei".

Compania „NK Allfriends INT'I Business Consulting Limited" este o platformă de investiţii internaţionale şi unul dintre membrii de bază ai Asociaţiei moldo-chineze de cooperare social-economică.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 

T