Social

Declaraţia ONG de media privind condamnarea lui Ernest Vardanean

ONG de media sunt îngrijorate în privinţa condamnării lui Vardanean la Tiraspol.
CJI, 20 decembrie 2010, 09:44

Organizaţiile neguvernamentale de media semnalează cu profundă îngrijorare degradarea libertăţii presei, condiţiilor de siguranţă pentru profesia de jurnalist şi a drepturilor fundamentale ale omului în Transnistria, în legătură cu condamnarea jurnalistului Ernest Vardanean de instanţa din Tiraspol. La 16 decembrie curtea supremă de justiţie din autoproclamata republică nistreană l-a condamnat pe Vardanean la 15 ani închisoare fără confiscarea averii, cu executarea pedepsii într-un penitenciar cu regim sever, în baza art. 271 cod penal „trădare de patrie". Autorităţile transnistrene au declarat că pedeapsa nu a fost dată pentru activitatea jurnalistică a lui Vardanean, ci pentru colaborarea lui cu serviciile secrete moldoveneşti. Vardanean a fost arestat la 7 aprilie 2010 şi a fost judecat în secret de instanţele transnistrene.

ONG-urile semnatare condamnă condiţiile în care a fost deţinut şi judecat Vardanean. În timpul detenţiei i-a fost interzisă comunicarea cu familia, a fost exercitată presiune pentru ca jurnalistul să se autodenunţe. Vardanean a fost judecat în secret, iar avocaţilor „Promo-Lex" nu li s-a permis participarea la şedinţele de judecată. Declarăm că cel puţin în aceste condiţii procesul de condamnare a jurnalistului nu a respectat garanţiile unui proces echitabil consacrate în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Considerăm că autorităţile din Republica Moldova sunt obligate să continue negocierile pentru eliberarea lui Vardanean şi să susţină familia acestuia. Chemăm autorităţile să informeze societatea civilă despre progresul făcut în această privinţă.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociaţia Presei Electronice

 

 

T