Integrare europeană

Problema transnistreană nu va constitui un obstacol în liberalizarea regimului de vize cu UE, susţin experţii moldoveni

Existenţa regiunii separatiste transnistrene şi incapacitatea Chişinăului de a-şi controla o parte din frontiera estică nu este un impediment insurmontabil în realizarea prevederilor din Planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni.
Moldova Azi, 26 ianuarie 2011, 23:07

Şi asta, pentru că există pârghii de control pentru a monitoriza fluxurile de migranţi şi mărfuri, inclusiv prin cooperarea cu autorităţile ucrainene, dar şi cu suportul misiunii europene de asistenţă la frontiera moldo-ucraineană EUBAM, consideră experţi şi oficiali de la Chişinău.

Directorul de programe din cadrul Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Eugen Revenco, a declarat miercuri în cadrul unui club de presă organizat de asociaţie, că Republica Moldova este pe calea cea dreaptă în ceea ce priveşte securizarea frontierelor sale estice. Anul trecut, în comun cu Ucraina, a început demarcarea pe segmentul transnistrean, proces în cadrul căruia au fost parcurşi deja peste 100 km.

„Faptul că noi nu avem grăniceri pe segmentul transnistrean al frontierei noastre nu este un lucru normal, totuşi există modalităţi de a compensa această lipsă, inclusiv printr-o şi mai bună conlucrare cu autorităţile ucrainene, la nivelul serviciilor de grăniceri, serviciilor vamale şi a forţelor poliţieneşti, iar suportul misiunii europene de asistenţă la frontiera moldo-ucraineană EUBAM este şi el esenţial", spune Eugen Revenco. Aceste soluţii, fie şi provizorii, sunt de natură să asigure un nivel suficient de protecţie a securităţii naţionale atât în contextul migraţiei, cât şi în cel al circulaţiei mărfurilor, subliniază expertul.

Punct de vedere împărtăşit şi de directorul adjunct al Departamentului pentru integrare europeană din cadrul Ministerului de Externe, Eugen Caras, care a subliniat că deşi existenţa problemei transnistrene în sine nu este un aspect prea favorabil, totuşi aceasta nu este de natură să împiedice avansarea în dialogul pe vize. Problematica transnistreană nu figurează ca un impediment în Planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, prezentat săptămâna aceasta Chişinăului de către Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.
„Cooperarea exemplară cu serviciile de frontieră ale Ucrainei este foarte importantă şi este şi în interesul Ucrainei, care are şi ea un Plan de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE. În ceea ce priveşte monitorizarea fluxurilor migraţionale, practici şi cunoştinţe despre cum poate fi efectuat acest lucru există, inclusiv în situaţii de genul celei pe care o avem în regiunea transnistreană", asigură Eugen Caras.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, a subliniat că problema combaterii migraţiei ilegale în legătură cu transparenţa frontierei transnistrene va fi un subiect monitorizat îndeaproape de UE, cu toate acestea problema nu va constitui un obstacol în liberalizarea regimului de vize cu UE.

„Mai mult decât atât, liberalizarea regimului de călătorii cu UE este o oportunitate pentru a iniţia un dialog cu administraţia transnistreană la acest subiect. Este o oportunitate de a lărgi aria de discuţii şi de comunicare cu administraţia din Transnistria. Interesul Chişinăului este de a angaja un dialog, pe diferite planuri, cu administraţia de la Tiraspol, inclusiv cu participarea reprezentanţilor UE", spune Victor Chirilă.

Planul de Acţiuni privind liberalizarea vizelor a fost înmânat autorităţilor moldovene la 24 ianuarie de către Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom. Acesta formulează printre principalele sarcini securizarea documentelor de călătorie, inclusiv implementarea paşapoartelor biometrice, controlul frontierelor şi a migraţiei, ordinea publică şi securitatea, precum şi relaţiile externe şi respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Autorităţile moldovene au declarat că aceste sarcini ar putea fi îndeplinite în termen de 18 luni, ceea ce ar însemna că cetăţenii moldoveni vor putea să circule liber în Europa la sfârşitul anului 2012.

 

T