Social

CJI lansează Raportul anual privind situaţia presei în Republica Moldova în anul 2010

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lansează cel de-al şaselea raport anual privind situaţia presei în Moldova.
CJI, 28 ianuarie 2011, 14:54

Raportul din 2010 cuprinde cinci capitole care reflectă situaţia în domeniile audiovizualului, presei scrise şi on-line, dar cuprinde, pentru prima dată, şi o analiză a situaţiei presei din regiunea transnistreană.

Primul capitol „Evoluţii şi tendinţe în presa moldovenească în anul 2010", trece în revistă cele mai importante evenimente politice din ţară analizează comportamentul mass-media în campaniile electorale şi face o radiografie a pieţii media.

Capitolul doi este dedicat audiovizualului public şi analizează modul în care au funcţionat Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Companiile publice Teleradio-Moldova şi Teleradio-Găgăuzia, dar şi Teleradio Bălţi. Nu este trecut cu vederea nici comportamentul radiodifuzorilor publici şi al autorităţii de reglementare în audiovizual în timpul celor două campanii electorale din 2010.

Cazurile de încălcare a drepturilor jurnaliştilor, dar şi procesele judiciare intentate acestora, sunt tratate în capitolul trei, „Libertatea de exprimare şi defăimarea în anul 2010", care reflectă situaţia presei din perspectiva respectării dreptului la libertatea de exprimare şi informare a jurnaliştilor.

Capitolul patru, „Libertatea presei în Transnistria", expune cronologic evenimentele locale şi comportamentul mass media din Transnistria, precum şi atitudinea acestora vizavi de evenimentele de la Chişinău.

Ultimul capitol conţine concluziile raportului dar şi pronosticuri pentru 2011 făcute de reprezentanţi ai instituţiilor media din ţară.

Raportul, produs cu suportul financiar al „Civil Rights Defenders", Suedia, este disponibil în limbile română, engleză şi rusă pe www.ijc.md.

 

 

T