Politic

Declaraţia ONG de media în legătura cu restricţionarea accesului presei la unele evenimente publice

Organizaţiile neguvernamentale de media îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu unele cazuri de limitare a accesului jurnaliştilor la evenimente de interes public care s-au produs în ultimul timp.
ONG, 1 februarie 2011, 11:50

În pofida tendinţelor pozitive înregistrate în anul 2010 vizând libertatea presei în R. Moldova, aceste cazuri de încălcare a drepturilor jurnaliştilor demonstrează, mai degrabă, un angajament declarat decât unul realmente asumat al clasei politice de a respecta şi promova valorile europene.

Astfel, la 29 ianuarie paza preşedintelui interimar şi spicherului Marian Lupu a interzis accesul jurnalistului Oleg Brega în incinta Teatrului Naţional „Mihai Eminescu" din Chişinău, unde a avut loc un spectacol cu prilejul celebrării Zilei profesionale a procurorilor. Tot la această dată, presa nu au fost admisă la şedinţa Consiliul Naţional al Partidului Democrat din Moldova (PDM) care a avut loc într-un hotel din Chişinău. Iar la 31 ianuarie, jurnaliştilor de la Adevărul Moldova, „Jurnal TV" şi ŞtireaZilei.md le-a fost interzis accesul la un briefing susţinut de prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Plahotniuc, în sediul Ministerului Agriculturii şi Industriei Prelucrătoare. Ulterior, V. Plahotniuc a acceptat să răspundă la întrebările acestor jurnalişti.

ONG-urile semnatare condamnă practicile accesului preferenţial al jurnaliştilor la evenimentele de interes public, ca fiind antidemocratice şi inadmisibile, şi solicită Parlamentului R. Moldova, partidelor politice, politicienilor şi funcţionarilor publici să adopte un comportament european în relaţiile cu presa.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Electronice
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Asociaţia Presei Independente
Centrul „Acces-Info"
Comitetul pentru Libertatea Presei

T