Social

Unde sunt cele 200 kg de droguri din dosarul „Heroina"?

La 3 ani de la reţinerea celei mai mari capturi de droguri din istoria R. Moldova, suspiciunile legate de soarta celor 200 kg de heroină continuă să persiste.
Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism, 4 martie 2011, 10:48

Se mai păstrează sau nu cantitatea de droguri reţinută la 20 martie 2008? Unde este heroina? Până în ziua de azi organele de anchetă nu au oferit răspunsuri exacte la aceste întrebări.

Valoarea capturii de heroină pe piaţa neagră ajunge la aproximativ 10 milioane de euro. Aceste costuri fac „dosarul Heroina" cel mai „scump" din justiţia moldovenească, ceea ce, potrivit juriştilor, înseamnă interese mari şi taxe excesive. Acest fapt a generat presupunerea că drogurile au fost comercializate, iar adevăraţii traficanţi s-au îmbogăţit, rămaşi în afara anchetei judiciare.

„Sunt depozitate într-un loc unde se deţin..."

„Le-am dus la MAI, la indicaţia lui Zubic (n.r. ex-viceministru de interne), nu a mea, după cum se spunea. Pe urmă au fost duse la SIS, dar mai mult nu ştiu nimic", a declarat Corneliu Savca, fostul şef al Direcţiei misiuni speciale a MAI, care a fost achitat în dosarul „Heroina" de Curtea de Apel Chişinău, în iunie 2010.

La Ministerul Afacerilor Interne (MAI) heroina a fost depozitată la unitatea de gardă. Potrivit lui Ghenadie Cosovan, fostul şef al Departamentului servicii operative al MAI, Corneliu Savca „a pus o cameră de luat vederi în interior, iar în exterior, în afară de poliţie, a invitat şi Brigada cu destinaţie specială".

Ulterior, dosarul a fost retras din gestiunea lui Savca, pe numele căruia ulterior a fost emis un mandat de arest, şi transmis Procuraturii generale (PG). La câteva zile după aceasta, drogurile au ajuns în depozitele Serviciului de Informaţie şi Securitate (SIS).

Procurorul Lilian Cociu, care a condus ancheta şi a reprezentat cazul în instanţele de judecată, a dat de înţeles că drogurile sunt depozitate la SIS , deşi nu a declarat expres acest lucru. El a menţionat că  că acestea „sunt depozitate într-un loc unde se deţin" şi este conducerea PG „care-i la curent cu situaţia unde se află, cum se depozitează, cine răspunde de dânsele". Cociu a mai spus că împreună cu alte două persoane, identitatea cărora nu le-a dezvăluit, a sigilat în martie 2008 uşa de la depozitul unde se află drogurile, punând pe sigiliu semnăturile şi ştampilele necesare. Potrivit lui Cociu,  accesul în camera de păstrare a corpurilor delicte din dosarul „Heroina" îl au doar el şi cele 2 persoane sus-menţionate, ei fiind şi reponsabili nemijlociţi de cantitatea de heroină depozitată. Todată, procurorul asigură că din momentul sigilării nimeni n-a intrat în depozit.

AUDIO 1: Procurorul Lilian Cociu despre accesul la drogurile sechestrate

 

Cantitatea reală de heroină depozitată...

Surse din cadrul Procuraturii au confirmat că sunt patruzeci de pachete a câte 5 kg fiecare. În SUA au fost transmise 5 kg de heroină, pentru expertiză. Aceasta a confirmat că în sacii cu fasole în care erau ascunse drogurile este într-adevăr heroină şi cantitatea ei este de aproximativ 200 kg.

Faptul că rezultatele expertizei au fost cunoscute la peste 1 an şi jumătate de la deschiderea dosarului a venit în susţinerea unei presupuneri că cantitatea iniţială de droguri ar fi fost de 230 şi nu de 200 kg, preţul capturii fiind de peste 12 milioane de euro, şi nu de 10 milioane, precum estimaseră responsabilii de la MAI. Astfel, ar fi „dispărut" 30 kg de heroină.

Sub acoperire, poliţiştii recunosc că acesta nu este singurul caz când poliţia face bani intrând în cărdăşie cu reprezentanţi ai lumii criminale şi că astfel de lucruri se întâmplă cu „binecuvântarea" superiorilor.

Lilian Cociu recunoaşte că sub sigiliu sunt depozitate o cantitate chiar mai mică de 200 kg, între 194,5 şi 195,4 kg.

Ce garanţii există că heroina e în continuare sub sigiliu şi în siguranţă?

Nici avocaţii, nici reprezentanţii media nu au văzut unde şi cum se depozitează heroina capturată la 20 martie 2008. Ce garanţii există că drogurile din acest dosar nu au ajuns, totuşi, la destinaţie, îmbogăţindu-i pe adevăraţii traficanţi, rămaşi în afara anchetei judiciare?

Avocaţii din acest dosar declarau anterior că au dreptul şi vor face uz de acest drept, cerând ca, în instanţa de judecată, să fie demonstrate, integral, corpurile delicte din acest dosar, adică întreaga cantitate de 200 kg de heroină.

Marian Babără, avocatul lui Murat Karalar, singurul care se află în continuare în arest în dosarul „Heroina", spune că a şi existat o asemenea solicitare a părţii apărării, făcând referinţă la procesul verbal al şedinţei de judecată a Judecătoriei Botanica din 21 octombrie 2009, dar că din cauza complexităţilor legate de asigurarea securităţii heroinei în sala de judecată părţile au decis de comun acord să examnize doar expertiza drogurilor, iar la locul depozitării drogurilor „nu s-a mers pentru că nu s-a mers", a spus Babără.

Procurorul Lilian Cociu infirmă declaraţiile avocatului, spunând, cu referire la acelaşi proces verbal al şedinţei de judecată, că nici nu s-a pus întrebarea „Ce facem cu probele". Totodată, tot el spune „Toţi participanţii la proces au hotărât că nu trebuie aduse corpurile delicte în instanţa de judecată, pentru că este expertiza".

AUDIO 2: Procurorul Lucian Cociu despre examinarea heroinei în instanţă

 

„Transparenţa" informaţiei despre heroină

În baza Legii privind accesul la informaţie am depus la SIS o cerere de solicitare a informaţiei cu privire la condiţiile de păstrare, siguranţa depozitării şi starea în care se află corpurile delicte din dosarul „Heroina", cerând, totodată, să fie indicate şi condiţiile în care pot avea acces la heroina sechestrată.

O cerere similară am depus la Curtea Supremă de Justiţie, unde se află la moment dosarul „Heroina", pentru a obţine copii ale proceselor verbale de la şedinţa de judecată Botanica şi, respectiv, de transmitere a corpurilor delicte spre păstrare, precum şi de a putea studia întreg dosarul.

În termen de 15 zile, potrivit procedurii, organele sesizate urmează să reacţioneze. Între timp, procurorul Lilian Cociu n-a ezitat să se „pronunţe" în privinţa accesului presei la asemenea informaţii, inclusiv la corpurile delicte.

AUDIO 3: Procurorul Lilian Cociu despre accesul presei la dosarul „Heroina"

 

Va fi arsă sau nu heroina?

Fostul ministru de interne, Victor Catan declara în iunie 2010 că lotul de 200 kg de heroină va fi distrus prin ardere. Catan a dat şi asigurări că imediat ce instanţa de judecată va pronunţa o hotărâre definitivă în acest dosar, drogurile vor fi incinerate public în prezenţa mass-media.

Au trecut mai bine de 8 luni de la acele declaraţii, a fost schimbat deja şi ministrul de interne, iar heroina continuă să fie „depozitată într-un loc unde se deţine". Asta pentru că dosarul se află „pe rol" la Curtea Supremă de Justiţie, iar decizia privind soarta corpurilor delicte ar putea consta nu doar în nimicirea lor, ci şi în păstrarea în continuare a acestora, în posibila lor reutilizare în medicină etc.

Lilian Cociu recunoaşte că dacă se va stabili procedura de ardere a heroinei nu ştie unde şi cum aceasta va fi distrusă.

AUDIO 4: Procurorul Lilian Cociu despre arderea heroinei

 

Ce s-ar întâmpla dacă Ministerul de Interne sau Procuratura ar arde în public 200 de kilograme de heroină?

Pe Youtube poate fi vizionat un filmuleţ cu un reporter, care transmite în direct de lângă un câmp pe care arde o cultură de cannabis. Iată cum a făcut faţă situaţiei jurnalistul care a inhalat fumul de plante narcotice arse.        

VIDEO: Jurnalist care a inhalat fumul de droguri arse

 

Denis Zavorotnîi, ŞSAJ

T