Politic

Europarlamentarul Alin Antochi solicita institutiilor europene o atentie sporita privind limitarile libertatii de expresie in R. Moldova

Europarlamentarul roman Alin Antochi (PSD) solicita o atentie sporita din partea institutiilor europene in legatura cu semnalele alarmante venite din partea societatii civile din R. Moldova privind noi cazuri de intimidare si incercari de limitare a libertatii de expresie in perioada dinaintea alegerilor parlamentare din 5 aprilie, transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 11 martie 2009, 17:42

2009-03-11/12:31/ Chisinau (IPN) Intr-un comunicat de presa difuzat la 11 martie, deputatul european mentioneaza ca, in ultimul timp, numarul plangerilor din partea partidelor politice de opozitie, a societatii civile si a presei independente din R. Moldova, legate de actiuni de intimidare de catre structurile puterii, se afla in continua crestere. „Printre acestea se numara actiuni violente de zadarnicire a activitatilor concurentilor electorali, intimidarea alegatorilor si obligarea lor, prin diverse metode, la sustinerea actualului partid de guvernamant, favorizarea de catre mijloacele de informare supuse puterii a candidatilor comunisti etc.", se arata in comunicat.

Alin Antochi subliniaza ca aceste exemple vin sa completeze sirul de obstacole impuse anterior partidelor politice si cetatenilor de catre autoritatile comuniste prin noua legislatie electorala: ridicarea pragului electoral pana la 6%, interzicerea crearii blocurilor si aliantelor electorale, restrictii de a participa la actul guvernarii pentru persoanele cu dubla cetatenie s.a.

„Trezeste un profund regret faptul ca recomandarile Parlamentului European, precum si cele expuse in raportul Comisiei de la Venetia si cele ale OSCE privind legislatia electorala au fost ignorate aproape integral de catre factorii de decizie de la Chisinau. O astfel de atitudine nu avantajeaza nicidecum dezvoltarea parteneriatului R. Moldova - Uniunea Europeana si face suspecta dorinta autoritatilor comuniste de a integra tara lor in UE. In acest context, progresul in negocierile vizand un nou acord de asociere intre Moldova si UE ar trebui sa fie corelat cu modul in care se vor desfasura alegerile parlamentare din aceasta tara", subliniaza eurodeputatul social-democrat.

Alin Antochi propune ca UE sa monitorizeze cu cea mai mare atentie intreaga campanie electorala din R. Moldova, pentru ca aceasta sa decurga corect, cu respectarea drepturilor omului si libertatii de expresie a cetatenilor moldoveni.

T