Politic

Kaarina Immonen, ingrijorata ca moldovenii din strainatate vor fi limitati in dreptul de a alege

Coordonatorul Rezident al ONU in Republica Moldova, Kaarina Immonen, a declarat, miercuri, la Balti, ca Republica Moldova se confrunta, la ora actuala, cu mai multe provocari printre care criza financiara si migratia in spectrul apropiatului scrutin parlamentar, transmite Agentia DECA-press.
DECA-press, 12 martie 2009, 17:19

In legatura cu ultima provocare, Immonen a mentionat, in cadrul unei intalniri cu studenti ai universitatii baltene, ca este profund ingrijorata de situatia moldovenilor de peste hotare, care vor fi limitati in dreptul de a participa la scrutin.

In acelasi timp, Kaarina Immonen a chemat tinerii sa dea dovada de activism civic in perioada electorala.

Cinci partide nu participa in alegeri

Doar cinci partide din cele 28 inregistrate oficial la Ministerul Justitiei nu participa in actualele alegeri parlamentare sub nici o forma, noteaza DECA-press.

In cursa electorala, nu s-au antrenat: Noul Partid National Moldovenesc, Partidul European, Miscarea profesionistilor „Speranta-Nadejda", Miscarea social-politica „Forta Noua" si Partidul Socialist.

De mentionat ca 15 formatiuni participa in alegeri direct, iar inca opt au declarat ca sustin alte formatiuni si si-au delegat reprezentantii pe listele acestora. 

Precizari vizavi de aplicarea stampilelor „Alegeri" in actele de identitate ale votantilor

Comisia Electorala Centrala (CEC) precizeaza modalitatea de aplicare a stampilei speciale „ALEGERI 05.04.09" in actele de identitate la alegerile parlamentare din 5 aprilie, noteaza Agentia DECA-press.

Un comunicat al CEC precizeaza ca stampila se aplica in actul de identitate odata cu eliberarea buletinului de vot la pagina sase din pasaportul pentru iesire si intrare in Republica Moldova; la pagina opt a fisei de insotire a buletinului de identitate; la pagina patru ori sase a pasaportului de tip sovietic, unde este aplicata stampila „Cetatean al Republicii Moldova". Stampila „ALEGERI 05.04.09" va putea fi aplicata in actul de identitate provizoriu si la compartimentul „Insemnari speciale" a livretului militar.

Stampila „ALEGERI 05.04.09" se va aplica in actul de identitate a tuturor alegatorilor care vor participa la votare in calitate de masura de control pentru neadmiterea multiplei votari, precizeaza CEC.

T