Economic

Consilierul prezidential Oleg Reidman considera ca politicienii nu au reusit sa sperie deponentii

Politicienii nu au reusit sa sperie deponentii cu declaratiile privind caderea brusca a cursului leului moldovenesc, considera consilierul presedintelui Moldovei pentru probleme economice, Oleg Reidman.
INFOTAG, 17 martie 2009, 17:43

Chisinau, 17 martie ( INFOTAG ). Dupa cum transmite INFOTAG, luni seara, la postul tv REN-TV, Reidman a spus ca deponentii nu s-au lasat influentati de declaratiile provocatoare ale politicienilor (el l-a numit pe liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, si pe ce al Uniunii Centriste a Moldovei, Vasile Tarlev) referitoare la caderea indiscutabila a cursului leului.

Reidman a adus dovezi potrivit carora la 7 martie 2008 depozitele constituiau 12,9 mlrd. lei.

"Astazi acestea constituie 12,77 mlrd. lei, doar cu 200 mil. lei mai putin decit anul trecut", a spus Reidman.

Consilierul presedintelui s-a referit la problema transferurilor depozitelor, cind, potrivit lui, "deponentii nervosi" schimba economiile in dolari SUA si euro.

Reidman a relatat ca in 2008 depozitele in valuta constituiau 9,26 mlrd. lei, iar in prezent acestea au ajuns la 10,2 mlrd. lei.

Acesta a adus date potrivit carora in 2008 nerezindentii pastrau la depozitele bancilor din Moldova 47 mil. lei, iar in 2009 aceasta suma a ajuns la 107 mil. lei.

Reidman, care candideaza pe listele PCRM in noul parlament, spune ca Banca Nationala controleaza situatia de pe piata valutara si nu vede motive pentru devalorizarea leului moldovenesc.

T