Economic

Memoriu privind libertatea presei în Republica Moldova (3 mai 2010 – 3 mai 2011)

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, la iniţiativa Centrului pentru Jurnalism Independent, a fost elaborat şi publicat Memoriul privind libertatea presei în Republica Moldova pentru perioada 3 mai 2010 – 3 mai 2011.
Moldova Azi, 3 mai 2011, 11:44

Documentul a fost semnat de organizaţiile non-guvernamentale din domeniul mass-media, care activează în R. Moldova.

Memoriul dat publicităţii astăzi, 3 mai, scoate în evidenţă faptul că situaţia presei din R. Moldova s-a ameliorat în ultimul an.

Totuşi, documentul remarcă şi deficienţele care împiedică ţara să intre în grupul ţărilor cu presă cu adevărat liberă.

Memoriul atrage atenţia asupra unei serii de reforme realizate în ultimul an de noile guvernări. Astfel, din anul 2010, jurnaliştii au dreptul prin lege să critice persoanele publice, să publice informaţii exagerate care pot şoca sau ofensa, să nu-şi divulge sursele de informaţie, să profeseze liber de orice ingerinţe. Cu toate acestea, autorii Memoriului constată că, în condiţiile în care Codul penal nu conţine sancţiuni pentru cenzură, persistă în continuare pericolul ca jurnaliştii să fie cenzuraţi.

Memoriul conţine recomandări pentru asigurarea unei libertăţi reale a presei, adresate factorilor de decizie, printre care: pedepsirea vinovaţilor în cazurile de agresiune împotriva jurnaliştilor, de intimidare şi hărţuire a presei, de violare a dreptului la exprimare, de îngrădire a accesului la informaţia de interes public; perfecţionarea cadrului legal şi asigurarea funcţionării legilor în vigoare; precum şi abţinerea de la exercitarea influenţei şi presiunilor asupra CCA.

 

T