Politic

Curtea de Apel Chişinău: preşedintele, spicherul şi premierul nu pot fi obligaţi să degreveze

Curtea de Apel Chişinău a respins marţi, 24 martie, demersul Alianţei Moldova Noastră (AMN), care a solicitat instanţei să oblige Comisia Electorală Centrală (CEC) să ceară preşedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin, spicherului Marian Lupu şi premierului Zinaida Greceanâi să-şi suspende activitatea în funcţiile pe care le deţin pe durata campaniei electorale, transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 24 martie 2009, 17:47

2009-03-24/17:41/ Chisinau (IPN) AMN reclamase că cei trei funcţionari, care candidează la alegeri pe lista a Partidului Comuniştilor (PCRM), folosesc în timpul campaniei electorale automobilele de serviciu şi banii publici, încălcând astfel legislaţia. Reprezentanţii AMN în instanţă, Nicolae Raileanu şi Alexandru Şpac, consideră că preşedintele ţării, preşedintele Parlamentului şi prim-ministru sunt funcţionari publici de nivel superior, care ar fi trebuit să-şi suspende activitatea odată ce s-au înscris în cursa electorală.

Pe de altă parte, reprezentantul CEC, Pavel Midrigan, a susţi nut în faţa instanţei că CEC nu are competenţa de a obliga pe vreunul din candidaţi să-şi suspende activitatea. Totodată, potrivit lui Midrigan, articolul 13 din Codul electoral prevede expres lista funcţionarilor care trebuie să degreveze din funcţie, iar cele trei - nu se regăsesc în această listă.

Curtea de Apel Chişinău a respins cererea AMN ca nefondată. Formaţiunea a anunţat că va ataca hotărârea la Curtea Supremă de Justiţie.

T