Social

Proteste împotriva bussinesului “care demolează Chișinăul”

Acţiuni publice în legătură cu demolarea monumentului naţional de pe str. V. Pîrcălab 71 au avut loc luni, dimineaţa, în faţa hotelului „LeoGrand” şi a Primăriei mun. Chişinău.
Moldova Azi, 27 iunie 2011, 10:08

Grupul de inţiativă "POŞTAŞII Chişinăului" şi asociaţia obştească "Oraşul meu drag" au organizat un flash-mob prin care au chemat societatea civilă să boicoteze „Leogrand". Participanţii la flash-mob au scandat lozinca „SPUNEM ADIO BUSSINESSULUI care demolează Chișinăul!".

Flori şi lumânări au fost depuse în faţa hotelului „LeoGrand", în semn de boicot faţă de bussnessmanii care au distrus monumentul naţional de pe str V. Pîrcălab 71.

De asemenea, participanţii la acţiunea publică au protestat în faţa Primăriei mun. Chişinău, pentru a atenţiona administraţia locală că nu dreptul să dea în folosinţă sau posesiune monumentele de istorie şi arhitectura, decât cu condiţia de a fi restaurate şi protejate.

Participanţii la flash-mob şi-au exprimat dezacordul faţă de inacţiunea organelor de drept şi acţiunile funcţionarilor care administrează patrimoniul Chişinăului vechi, în contradicţie cu Regimul urbanistic de protecţie al monumentului de pe V. Pircalab 71 şi a zonei istorice a mun. Chişinău.

Aceştia au cerut retragerea dreptului de posesiune SRL „Leopress", dat fiind faptul că e vinovat de degradarea monumentului , iar din partea SRL „Leopress" să readucă monumental la starea iniţială.

În altă ordine de idei, participanţii au solicit aprobarea amendamentelor la Legea monumentelor, pentru a preveni dispariţia Chişinăului istoric, precum şi completarea Registrului monumentelor mun. Chișinău. Iar puterea centrală a fost chemată să adopte politici clare privind protecţia patrimoniului cultural al mun. Chişinău şi al R. Moldova.

Amintim că Grupul de inițiativă "POŞTAŞII Chişinăului" şi asociaţia obştească "Oraşul meu drag" protestează împotriva demolării primei Poşte Centrale din Chişinău, situată pe str. V. Pîrcălab 71, efectuată la 22 iunie de SRL "Leopress". Agentul economic a primit autorizaţie de a construi în locul monumentului demolat un business-centru cu 7 etaje şi parcare subterană pe terenul din str. Varlaam 77.

Potrivit organizatorilor flash-mob-ului, autorizaţia de desfiinţare şi certificatul de urbanism au fost eliberate ilegal, fiind semnate de V. Modîrcă, architect-şef al mun. Chişinău şi viceprimarulul Nistor Grozavu, precum şi alţi angajaţi ai Primăriei.

 

T