Politic

Centrul Naţional pentru protecţia datelor cu caracter personal nu a depistat încălcări în faptul că PLDM a trimis scrisori alegătorilor

Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal nu a depistat încălcări în faptul că în campania electorală din 2011 Partidul Liberal Democrat (PLDM) a trimis scrisori personalizate cetăţenilor RM.
INFOTAG, 15 iulie 2011, 11:51

Potrivit rezultatelor investigaţiei Centrului, "aceste acţiuni nu au fost rezultatul unor anumite incidente de securitate care ar viza sistemul informaţional "Registrul de stat al populaţiei" ori al unor operaţiuni de transmitere a datelor cu caracter personal în adresa PLDM".

În opinia Centrului, liberal-democraţii au colectat datele personale ale alegătorilor din listele electorale care sunt accesibile publicului larg.

"Articolul 40 din Codul electoral stabileşte expres că listele electorale se fac accesibile în scopul asigurării posibilităţii alegătorilor de a lua cunoştinţă de conţinutul acestora şi de a verifica corectitudinea întocmirii lor", se menţionează în raport.

Reprezentanţii Centrului consideră că "acţiunile PLDM au fost legale, căci datele au fost colectate din surse accesibile publicului larg şi au fost folosite în scopurile cu care au fost colectate".

În acelaşi timp, în vederea excluderii încălcărilor viitoare, Centrul a obligat PLDM să informeze subiecţii datelor cu caracter personal despre conţinutul, sursa şi scopurile utilizării lor. Centrul a îndemnat PLDM să distrugă datele cu caracter personal.

Centrul a recomandat CEC să revizuiască art. 40 al Codului electoral în vederea împiedicării colectării şi sistematizării datelor cu caracter personal în scopuri electorale.

INFOTAG precizează: În timpul campaniei electorale din 2011 PLDM a expediat scrisori cu caracter electoral, fără a indica datele despre tipărire şi suma achitată din fondul electoral pentru materialele de agitaţie, încălcând Codul electoral. În scrisori erau indicate nu doar numele şi prenumele destinatarului, dar şi adresa de domiciliu.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 

T