Politic

Ministerul Apărării speră că în 2012 va avea un buget de minimum 450 mil. lei

Pentru asigurarea funcţionalităţii Ministerului Apărării şi pentru întreţinerea tehnicii şi a edificiilor disponibile, armata are nevoie în 2012 de un buget minim de 450 mil. lei. Despre aceasta a anunţat şeful Direcţiei economico-financiare, Vitalie Bucatari, la şedinţa Colegiului Ministerului Apărării.
INFOTAG, 18 iulie 2011, 17:40

Serviciul de presă al Ministerului a relatat că această sumă reprezintă "cu 40% mai puţin decît necesarul real al armatei".

Potrivit ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, alocarea sumei respective va permite atît achitarea serviciilor comunale, îndemnizaţiilor pentru militari, alimentaţia efectivului, asigurarea cu echipament, cît şi realizarea unor programe avansate de instruire profesională, proiecte de dezvoltare a organismului militar.

Premierul Vladimir Filat, care a participat în cadrul Colegiului, a menţionat că "bugetul este unul argumentat pe toate compartimentele, fiind elaborat nu doar în bază de necesităţi, dar şi de perspective".

El a menţionat că "Guvernul va susţine toate programele şi proiectele de modernizare ale Armatei Naţionale, inclusiv la compartimentul pregătirii profesionale".

Filat consideră oportună participarea efectivelor Armatei Naţionale la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii sub egida ONU sau OSCE, deoarece "aceasta vor duce la modernizarea Armatei Naţionale şi creşterea profesionalismului efectivului, precum şi vor situa R.Moldova printre statele care contribuie la crearea unui sistem eficient de securitate regională, europeană sau mondială".

El a precizat că "Ministerul Apărării este o instituţie funcţională, cu viziuni clare de modernizare şi reformare".

Vitalie Marinuţa a menţionat că Ministerul Apărării va prezenta Guvernului un set de documente, inclusiv Strategia Militară Naţională, în care vor fi stipulaţi indicii pentru dezvoltarea şi modernizarea sectorului de apărare, inclusiv pe cei financiari.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 

T