Politic

Mihai Ghimpu susţine că renunţarea la prezidiumul guvernului ar însemna divorţul AIE

Renunţarea la Prezidiumul Guvernului, aşa cum doreşte Partidului Liberal Democrat (PLDM), înseamnă divorţul Alianţei de guvernământ, a declarat, miercuri într-o conferinţă de presă, liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu.
INFOTAG, 20 iulie 2011, 16:47

El susţine că "în cazul unei familii ce vrea să divorţeze este nevoie de consimțământul soţilor sau se merge în instanţa de judecată, Alianţa însă nu poate merge la judecată".

"În cazul nostru trebuie să aduci argumente serioase, altfel nu putem modifica Acordul AIE, fie şi la capitolul Prezidium. Acordul a fost semnat de partidele noastre, de altfel, ca şi programul de guvernare, prin urmare acestea au avut susţinerea partenerilor noştri occidentali, precum şi a Fondului Monetar Internaţional. Nu înţeleg care este problema PLDM-iştilor. Atunci, haideţi să lichidăm şi Biroul permanent al Parlamentului, care are atribuţii similare cu Prezidiumul, iar speakerul să spună deputaţilor care este ordinea de zi şi ce să voteze, ei doar să ridice mâna. Noi suntem democraţi sau nu?", s-a întrebat Ghimpu.

De asemenea, el se pronunţă împotriva iniţiativei PLDM ca toate deciziile Guvernului să fie adoptate cu majoritatea voturilor miniştrilor prezenţi la şedinţă.

"Totul ţine de tipul de hotărâri. Şi Parlamentul adoptă hotărâri şi legi în prima lectură cu majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi, însă sunt legi care trebuie votate cu majoritatea din 101 deputaţi. Şi la Guvern ar trebui să existe o diferenţiere. Altfel, trimiţi trei miniştri în deplasare şi votezi cum vrei. Nu-ţi mai trebuie Alianţă. Noi vorbim de descentralizarea puterii, dar parcă mergem pe concentrarea puterii în mâinile unui singur om, a premierului Vladimir Filat", a spus Ghimpu.

El a cerut premierului să indice ce proiecte nu au putut fi votate de Guvern, din cauză că miniştrii liberali s-ar fi împotrivit, precum şi să indice cazurile când Prezidiumul a încurcat funcţionării eficiente a Executivului.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 

T