Economic

Emiterea autorizaţiilor de comerţ revine în gestionarea autorităţilor locale

Emiterea autorizaţiilor de comerţ revine în gestionarea autorităţilor publice locale de primul nivel, potrivit unui amendament adoptat joi în primă lectură de Parlament.
INFOTAG, 22 iulie 2011, 11:22

Vicepreşedintele Comisiei parlamentare, economie, buget şi finanţe, Vadim Cojocaru, a anunţat în şedinţa Parlamentului că "anul trecut administraţiile locale au fost lipsite de acest drept".

"La 23 septembrie 2010 Legislativul a adoptat Legea privind comerţul interior, iar autorităţile locale de primul nivel au fost lipsite de dreptul de a autoriza agenţii economici şi comercianţii din raza lor teritorială. Atunci Parlamentul a comis o greşeală, pentru că prin acea acţiune a redus autonomia administraţiilor locale", a spus el.

Potrivit lui, legea de anul trecut a obligat agenţii economici să facă un drum în plus la autorităţile raionale, în loc să obţină autorizarea în localitatea unde activează.

"Cheltuielile şi volumul de muncă a funcţionarilor din raioane a crescut semnificativ din cauza legii din 2010. Totodată, a fost ruptă legătura dintre sectorul privat şi autorităţi, căci anume datorită acestui tip de parteneriate sunt realizate tot felul de proiecte în sate şi oraşe. Administraţiile locale au fost dezamăgite de guvernare care, pe de o parte, promite descentralizarea puterii, iar pe de altă parte o centralizează", susţine unul din autorii amendamentului, deputatul liberal-democrat Veaceslav Ioniţă.

Parlamentarii au acceptat în unanimitate să repună în drepturi autorităţile locale de primul nivel.

© 2011 INFOTAG all rights reserved

 

T